Fruktträd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fruktträd hittas ofta i en trädgård. Men man kan även hitta förvildade trädsorter i skog och mark.

I en svensk plantskola kan du ofta köpa följande fruktträd till din trädgård

Det är vanligt att man manipulerar fruktträdets form genom beskärning och ansning, t ex för att öka skörden eller göra det enklare att plocka och ta tillvara frukten. Eftersom frukten oftast är i fokus, skiljer sig beskärning av fruktträd ofta från beskärning av andra träd.

Vanligen utförs större beskärningar under hösten och mindre trimning under våren, innan lövsprickningen. Beskärning under hösten brukar uppmuntra till ökad tillväxt, medan beskärning på våren brukar öka fruktmängden. Exakt när ett fruktträd kan eller bör beskäras, och vilket resultat det kan förväntas ge, varierar dock mellan de olika sorterna och det finns många undantag till de generella reglerna.

Nedan anges några olika exempel på frukträdsformer. I Sverige är många av dem ovanliga, bland annat beroende på de fruktsorter som kan växa hos oss. Två av de allra vanligaste fruktträden i Sverige, äpple och päron, ska till exempelvis inte klippas till cordonform om man vill att de ska överleva och ge frukt.

Standardform[redigera | redigera wikitext]

Det här är den vanligaste fruktträdsformen i Sverige, och fungerar bra för de flesta sorters fruktträd.

Buskform[redigera | redigera wikitext]

Den här formen gör det enklare att plocka frukten, men det är inte alla sorters fruktträd som växer bra i buskform. När ett fruktträd växer i buskform har det oftast en distinkt stam, till skillnad från många naturliga buskväxter.

Pyramid[redigera | redigera wikitext]

Pyramidformen används ofta när man vill plantera många träd nära varandra.

Cordon[redigera | redigera wikitext]

Cordonformen består av en rak stam där fruktbärande grenar växer i 45-90 graders vinkel. Alla eventuella sidogrenar skärs bort kontinuerligt. Fördelen med den här fruktträdsformen är att den tar mindre plats än den traditionella formen, och ofta också ger frukt tidigare. Dock ger varje enskilt träd mindre frukt, så cordonformen är vanligast när man vill hålla många olika sorter på ett litet utrymme.

Solfjäder[redigera | redigera wikitext]

Solfjäderformen växer som namnet antyder i form av en solfjäder. Stammen är kort och ett förhållandevis högt antal grenar växer ut från den och bildar en krona. Solfjäderformen brukar fungera extra bra för körsbärsträd.

Espalier[redigera | redigera wikitext]

Den här formen består av en rak, vertikal stam där ett mindre antal grenar, oftast tre eller fyra, växer horisontellt på varje sida. Den lågväxande fruktträdsformen är en sorts espalier som enbart har en uppsättning horisontella grenar. Grenarna brukar inte befinna sig högre än 30 centimeter från marken.

Cordon-, espalier- och solfjäderformerna är vanliga när man vill odla fruktträd intill murar och staket, eller när man vill använda fruktträd istället för häckar.

Källor[redigera | redigera wikitext]