Fryksdalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Fryksdals härad.
Frykensdalen.gif

Fryksdalen är ett geografiskt begrepp för dalgången kring Frykensjöarna (Nedre Fryken, Mellanfryken och Övre Fryken) i Värmland. Nilsbysundet skiljer Nedre Fryken och Mellanfryken. Över Nilsbysundet har Vägverket byggt en bro som utsetts till en av Sveriges vackraste broar. Sundet mellan Mellanfryken och Övre Fryken har gett tätorten Sunne sitt namn. Fryksdalen som namn kommer från det gamla häradet Fryksdals härad. Namnet på dalen är döpt efter sjön Fryken. Enligt muntlig tradition har förledet fryk- samma betydelse som den fornnordiska guden Frigg och betydelsen blir "Friggs dal" eller ungefär "den grönskande frodiga dalen" [1]. På lokal Fryksdalsdialekt uttalas Fryksdalen också ibland mer som "Friggsdaln". En annan teori är att förledet fryk- har att göra med att Fryken är en kall sjö.[2]

Fryksdalingarna - ett vandringsfolk ”Fryksdalingarna äro ett vandringsfolk med oro och fantasifylld äventyrslust i blodet, ett folk av stora vyer, med intelligens och förmåga att när det gäller något stort och lockande hugga i och arbeta”. Sådana smickrande omdömen om fryksdalingarna finns att läsa i Emigrationsutredningen från 1910.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Geografiskt ligger fryksdalen i följande kommuner i Värmland:

Märk väl att Kils kommun aldrig tillhört Fryksdals härad. Fryksdalen är det geografiska namnet på just dalen, men kan lätt blandas ihop med häradet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]