Full Moon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Full Moon
Studioalbum av Brandy
Utgivning25 februari, 2002
Inspelat2000-2001
GenrePop, R&B, Soul
Längd70:34
SkivbolagAtlantic Records
ProducentBrandy Norwood, Warryn Campbell, Mike City, Keith Crouch, Rodney "Darkchild" Jerkins, Fred Jerkins III, Robert "Big Bert" Smith
Professionella recensioner
Brandy-kronologi
The Videos
(2000)
Full Moon
(2002)
Afrodisiac
(2004)
Singlar från Full Moon
 1. "What About Us?"
  Släppt: 1 januari 2002
 2. "Full Moon"
  Släppt: 31 mars 2002
 3. "He Is"
  Släppt: 17 september 2002

Full Moon är ett Grammy-nominerat studioalbum av den amerikanska R&B-sångerskan Brandy. Skivan spelades in i olika inspelningsstudios under hösten år 2000 till oktober 2001 men släpptes först den 25 februari 2002 av Atlantic Records. Cd:n markerade Brandys återkomst sedan ett tre år långt avbrott i karriären efter föregångaren, Never Say Nevers superframgångar år 1998 och sångerskans utbrändhet år 1999.

Som på Never Say Never samarbetade Brandy med musikproducenten Rodney "Darkchild" Jerkins och hans team med majoriteten av albumets produktion. Samtidigt som Brandy hade en relation med Robert "Big Bert" Smith som sångerskan även väntade sitt första barn med[1], blev Full Moon albumet där Brandy övergav sitt tonårsmaner för en mer vuxen och sensuell framtoning. Tillsammans med sin image hade också rösten genomgått en massiv förändring sedan 90-talet då den inte längre innefattade den "raspighet", som fram till dess hade varit något av sångerskans signatur. Nu hade den mer värme och djup med association till raspighet.[2]

Brandys första studioalbum på fyra år debuterade på USA:s Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums första plats och på en andra plats på Billboard 200, med uppskattningsvis 160.000 sålda kopior under första veckan efter release. Albumet klättrade över topp-20 på de flesta listor utanför USA och tog sig över topp-10 i Kanada, Tyskland, Schweiz och England. Full Moon utdelades en platinacertifiering av RIAA i USA för mer än en miljon kopior skickade till affär.

Bakgrund och utveckling[redigera | redigera wikitext]

I november 1999, vid slutet av sin marknadsföringsturné för Never Say Never, nedläggningen av Moesha och flera långlivade rykten i pressen om sångerskans anorexi och uttorkning, fick Brandy ett nervöst sammanbrott- på grund av en misslyckad relation och en hektisk och osund livsstil.[3] Brandy drog sig därför tillbaka en längre tid för att reflektera; "Jag behövde föryngra mig själv, låta kreativiteten flöda, balansera mitt liv med lite avskildhet för att hitta självsäkerheten och passionen för musik igen." förklarade sångerskan för Jet Magazine år 2002[4]. I mitten av år 2000 började Brandy att rekonsekrera sig själv i sin musikkarriär: hon bidrog med en cover på "Another Day in Paradise" till Phil Collins' hyllningsalbum Urban Renewal (2001) och till "Open"- soundtracket till filmen Osmosis Jones. Låtarna introducerade lyssnarna till en associationsrik och sträv skärpa i Brandys röst och som nu hade förvärvat en djupare och varmare ton samt ett lägre register och noterbart högre falsett[2][5].

Under hösten år 2000, började Brandy komma med idéer om ett tredje musikalbum hos Atlantic Records[4]. Rodney Jerkins, huvudproducenten bakom storsäljaren Never Say Never, och hans Darkchild-team bestående av Fred Jerkins III och LaShawn Daniels hade börjat på flera låtar åt Brandys kommande projekt i hopp om att återskapa den vinnande kemin bakom den storsäljande föregångaren[6] Brandy klargjorde samtidigt att hon ville ha mera kreativ kontroll en tidigare. Detta ledde till ett stort möte med alla sina låtskrivare och musikproducenter för att diskutera textinnehåll och sound till albumet[4]. "Jag var involverad från A-Z, varje sång på albumet är inspirerat av mitt liv. Jag ville sjunga om så många olika saker. Jag ville känna alla mina känslor och dela med mig av dem. Jag har tagit tre år ledigt för mig själv och fått chansen att göra saker som bara jag ville, saker jag inte gillade och kommit på saker jag vill förändra hos mig själv."[4] Jerkins behöll sin status som huvudproducent för skivan och producerade större delen av projektet. Brandy samarbetade dock även med Mike City, Keith Crouch, Warryn "Baby Dubb" Campbell, Stuart Brawley, Jason Derlatka, och Jerkins kusin Robert "Big Bert" Smith- som hon under tiden även blev romantiskt involverad med. Dessutom var sångerskan i inspelningsstudion med Babyface och duon Soulshock & Karlin samt The Neptunes men inga av dessa sånger valdes med på albumet[6][7] Rapparen Ja Rule ska enligt rapporter även varit involverad i projektet.[8].

I ett uttalande avslöjade sångerskan att albumet "mest fokuserar på det tekniska" och "hur det låter i sin helhet". Brandy beskrev också konceptet, "det är fokuserat på en manlig-kvinnlig relation, jag som blir kär men hamnar i tumult för att sedan hitta den jag vill vara med". Senare i en intervju med MTV News förklarade Brandy titeln - "jag tyckte att Full Moon var ett bra namn åt skivan för den kändes hel som en cirkel". Brandy beskrev också Full Moon som självbiografisk och handlar om allt hon har varit med om de senaste åren. Albumet var planerades för release den 20 november 2001 men dessa planer blev uppskjutna till följande år.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Welcome to Full Moon - representing inconstant, completion and wholeness, at this point in my life. - Brandy
Albumets "tagline", lokaliserat i albumhäftet

Brandys tredje studioalbum är kraftigt influerat av månen.

Utöver bilder på sångerskan är dess albumhäfte kraftigt inspirerat av astronomiska tecken där innehållet består av bilder på månens olika månfaser, stjärntecken och citat med association till månen av poeter som Shakespeare och Sigurd Olson. Efter ett futuristiskt intro där sångerskans alter ego, B-Rocka, för första gången introduceras börjar skivan med titelspåret. Musikproducenten Mike Citys enda bidrag till projektet[9]. Brandy har karaktäriserat det pianodrivna midtempo-spåret som "ghetto" och förklarat att den består av både "popmusik och R&B men har samtidigt också många fler element i sig"[10]. Låttexten handlar om att möta kärleken vid första ögonkastet under en fullmåne[10]. "I Thought", en Jerkins-producerad upptempo-sång handlar om kvinnlig styrka med kraftigt inslag av elektronisk bas som "skiljer den mot det traditionella R&B-soundet" enligt Christian Hopwood vid BBC Music[11]. Jerkins beskrev den som en "hymn och ett steg vidare från "The Boy Is Mine"."[6]

Fjärde spåret, balladen "When You Touch Me", rör sig om planerna på en kommande dejt[12]. På "All in Me", en futuristisk funk-galen låt enligt MTV, ber sångerskan att sin älskare ska tillförlit gentemot henne och lovar att hon kan förse honom med vad han än behöver[12]. De följande låtarna, "Apart", "Can We" och "Nothing" beskrevs som guldkorn av den svenska recensenten Dan Backman vid SvD[13]. I "It's Not Worth It" försöker Brandy hålla samman sitt förhållande som förfallit[12]. Låten skapades först år 1999 kring Michael Jacksons harmoniska ad libs som inspelades i och med ett samarbete under produktionen av hans album Invincible[14]. I det 15:e spåret, powerballaden "Love Wouldn't Count Me Out", sjunger Brandy om hjärtekross efter att kärlekspartnern har beslutat att lämna henne. Sången hyllades av kritiker och Sal Cinquemani vid Slant Magazine lyfte fram inspelningen som skivans bästa[15].

Medias mottagande[redigera | redigera wikitext]

Kritikers respons[redigera | redigera wikitext]

Trots att Full Moon nominerades till en Grammy Award med utmärkelsen "Best Contemporary R&B Album", var kritiken mot skivan splittrad[16]. Craig Seymour vid Entertainment Weekly gav Full Moon A- i betyg och förklarade "medan Jerkins slängiga stil bara blir ljummen på Jackos Invincible så hjälper soundet att höja 23-åriga Brandy när hon lär sig skillnaden på tonårs-hjärtesorg och vuxen-svek som tyder på en mognad och det, ofta, höga priset som det resulterar i."[2] Stephen Thomas Erlewine från Allmusic var kritisk mot att skivans längd (70 min) men ansåg att den då var hennes mest riskfyllda album; "Full Moon kommer närmast till att vara ett fullfjädrat, väl-avrundat album och etablerar sångerskans personlighet. Det finns många förföriska tillfällen och till och med utfyllnaderna sjunker in med välbehag."[17] Han gav skivan 4 av 5 stjärnor[17].

Slant Magazine skribenten Sal Cinquemani gav skivan 3 av 5 i betyg och jämförde den med Janet Jacksons Control från 1987. Han förklarade; För det mesta är Full Moon säkerligen ett framåt-tänkande album som lyfter Brandys typiska sentimentala pop och R&B signatur till högre nivåer. Stora fröken Moesha tycks ta det sista steget från att sitta uppe på sitt rum till uppe på världen."[18] Billboard prisade Full Moon för sina ballader och dess ledande singel men var missnöjd med albumet i helhet. "De som hade förväntat sig något större än "What About Us?" kommer att bli besvikna."[19] Devon Thomas- skribent för The Michigan Daily- var generellt missnöjd med cd:n; "kraftigt producent-drivet, albumet följer i ledet som föregångaren gick i för att uppnå platina-status. Traditionen lever vidare på hennes junior tripp som innehåller samma gamla Jerkins produktion som vi hört så många gånger förut, bara lätt ändrad eller uppdaterad." Kritisk mot dagens R&B i helhet, fortsatte han att summera; "Vi vet alla att den kommer att bli en hit, ännu en platina trofé för Moeshan men kommer den att inkluderas på några 'årets bästa listor'? Högst osannolikt[20]. Rolling Stone Magazine nobbade även cdn som "hektisk, ansiktslös, fejk-sexig R&B"[21].

Kommersiellt presterande[redigera | redigera wikitext]

I USA debuterade Full MoonBillboard Top R&B/Hip-Hop Albums första plats och som tvåa på Billboard 200 vilket blir sångerskans högsta debut på båda listorna hittills[22]. Dess första veckas försäljning låg på cirka 155 000 exemplar men albumet blockerades från första platsen av soundtrack-albumet O Brother, Where Art Thou? med mindre än 4000 kopior[23]. tillbringade sammanlagt 30 veckor på den senare listan och sålde kring 700,000 kopior tre månader efter releasen i USA[24]. Försäljningen stagnerade efter en tid men skivan sålde fortfarande bra och klassificerades senare med platina status av RIAA för mer än en miljon sålda kopior[25][26]. Utöver detta klättrade skivan till en andra plats på Billboards förgreningslista Top Internet Albums[17].

I Kanada nådde Full Moon till en 8:e plats och certifierades guld av Canadian Recording Industry Association (CRIA) för mer än 50,000 kopior skickade till affär[27]. I Storbritannien blev cd:n Brandys första topp-tio album med en nionde plats på UK Albums Chart. Plattan certifierades guld av British Phonographic Industry (BPI) för över 100 000 exemplar skickade till affär[28]. Medan albumet klättrade till topp-tjugo placeringar på majoriteten av listorna den gick in på, nådde den också topp-tio på albumlistorna i Schweiz och Tyskland där det blev sångerskans högst-listplacerade album till dato[29].

Låtförteckning[redigera | redigera wikitext]

Nr TitelProducenter Längd
1. B Rocka Intro    1:19
2. Full Moon  Mike City 4:08
3. I Thought  Darkchild 4:29
4. When You Touch Me  Darkchild, Robert Smith 5:42
5. Like This  B. Norwood, Darkchild 4:32
6. All in Me  Darkchild 4:00
7. Apart  Keith Crouch, Kenisha Pratt 4:27
8. Can We  Alexander Greggs, Darkchild 4:43
9. What About Us?  Darkchild, B. Norwood, Nora Payne, Kenisha Pratt 4:10
10. Anybody  B. Norwood, Darkchild 4:55
11. Nothing  Darkchild 4:48
12. It's Not Worth It  B. Norwood, Darkchild, Michael Jackson 4:23
13. He Is  B. Norwood, Warryn Campbell, Harold Lilly 4:21
14. Come a Little Closer  Stuart Brawley, Jason Derlatka  
15. Love Wouldn't Count Me Out  B. Norwood, Darkchild, S. Johnson 4:19
16. WOW  Darkchild, Robert Smith 4:12
Total längd:
70:34


Listor och certifikat[redigera | redigera wikitext]

Lista (2002) Utgivare Topp
position
Certifikat
Australiens albumlista ARIA 13[29]
Österrikes albumlista Media Control 54[29]
Belgiens albumlista Ultratop/Nielsen 26
Kanadas Top 50 CRIA/Nielsen SoundScan 8 Gold
Hollands albumlista Nielsen 23[29]
Frankrikes albumlista SNEP/IFOP 12[29] 95,000[30]
Tysklands albumlista Media Control 8[29]
Japans albumlista Oricon 15
Nya Zeelands albumlista RIANZ 14[29]
Norges albumlista VG Nett 24[29]
Sveriges albumlista GLF 20[29]
Schweiz albumlista Media Control 7[29]
Storbritanniens UK Top 75 Albums BPI/The Official UK Charts Company 9 Gold
Amerikanska Billboard 200 Billboard 2 Platinum
Amerikanska Billboard Top R&B/Hip-Hop Albums 1
Amerikanska Billboard Top Internet Albums 2

Release historik[redigera | redigera wikitext]

Land Datum
Europa 25 februari 2002
Kanada 5 mars 2002
USA
Frankrike 26 mars 2002

Musiker och musikmedverkande[redigera | redigera wikitext]

 • Lori Andrews - stränginstrument
 • Larry Gold - cello
 • Edward Green - stränginstrument
 • Gerald Heyward - trummor
 • Jubu - gitarr
 • Suzie Katayama - Dirigent
 • Lila Kazakova - stränginstrument
 • Kimbo - violin
 • Eugene Mechtovich - stränginstrument
 • Patrick Morgan - stränginstrument
 • Michele Nardone - stränginstrument

 • Isaac Phillips - gitarr
 • Robin Ross - stränginstrument
 • Marston Smith - stränginstrument
 • Thomas Tally - stränginstrument
 • Charles Veal, Jr. - stränginstrument
 • Zheng Wang - stränginstrument
 • Joe "Flip" Wilson - piano
 • Tibor Zelig - stränginstrument
 • Yihuaw Zhao - stränginstrument

Produktion[redigera | redigera wikitext]

 • chefsproducenter: Rodney Jerkins, Craig Kallmann, Brandy Norwood, Ron Shapiro
 • Sångproducent: Brandy
 • Sångassistans: Ray-J, Joe Lewis Thomas, Michael Jackson
 • Ingenjörer: Jim Bottari, Stuart Brawley, Reginald Dozier, Jan Fairchild, Thor Laewe, Michael "Wolf" Reaves
 • Assisterande ingenjörer: J.D. Andrew, Kenneth B. Hertz, Michael Huff, Marc Stephen Lee, Steve Robillard, Javier Valverde
 • ljudmixning: Jon Gass, Brad Gilderman, Manny Marroquin, Dave Pensado, Dexter Simmons
 • Justering: Tom Coyne
 • A&R: Andrew Feigenbaum, Craig Kallman, Brandy Norwood
 • Design: Thomas Bricker
 • Art Director: Thomas Bricker
 • Fotografi: Marc Baptiste

Se även[redigera | redigera wikitext]

Album omslag[redigera | redigera wikitext]

Brandy - Full Moon

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Brandy Talks For A Minute Or Two… Pregnant & Glowing”. Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=2Gr6YrT0Wec. Läst 11 februari 2010. 
 2. ^ [a b c] Seymour, Craig (22 mars 2002). Full Moon (2002)”. Entertainment Weekly. EW.com. http://www.ew.com/ew/article/0,,251312,00.html. Läst 2 juli 2010. 
 3. ^ Johnson, Tina (9 november 1999). ”Reasons Behind Brandy's Hospital Visit Still Unknown”. MTV News. MTV.com. http://www.mtv.com/news/articles/1426513/19991109/brandy.jhtml. Läst 10 juli 2010. 
 4. ^ [a b c d] Brandy Talks About Her Nervous Breakdown, New Album, New Husband And Motherhood. Google Books. 2002-04-15. http://books.google.de/books?id=VcMDAAAAMBAJ&pg=PA58&dq=brandy+%22full+moon%22&hl=de&ei=fF04TO-GLs-bOPjejIoK&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=brandy%20%22full%20moon%22&f=false. Läst 13 juni 2010 
 5. ^ Ogunnaike, Lola (2002-04-01). Brand New. Google Books. http://books.google.de/books?id=1SUEAAAAMBAJ&pg=PA108&dq=brandy+%22full+moon%22&hl=de&ei=fF04TO-GLs-bOPjejIoK&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CDEQ6AEwAQ#v=onepage&q=brandy%20%22full%20moon%22&f=false. Läst 10 juli 2010 
 6. ^ [a b c] Reid, Shaheem (23 augusti 2001). ”Brandy, Rodney Jerkins Hope To Repeat Chemistry”. MTV News. VH1.com. http://www.vh1.com/artists/news/1446863/20010822/brandy.jhtml. Läst 10 juli 2010. 
 7. ^ Reid, Shaheem (3 augusti 2001). ”Brandy Finishing Album With Babyface”. MTV News. VH1.com. http://www.vh1.com/artists/news/1445950/20010802/brandy.jhtml. Läst 10 juli 2010. 
 8. ^ Reid, Shaheem (3 september 2001). ”Ja Rule Helps J. Lo Deliver Hot Crossover Joints”. MTV News. VH1.com. http://www.vh1.com/artists/news/1448513/20010829/brandy.jhtml. Läst 10 juli 2010. 
 9. ^ Nathan, David. The Best of Brandy. Soultracks.com. http://www.soultracks.com/brandy.htm. Läst 10 juli 2007. 
 10. ^ [a b] Reid, Shaheem; Yago, Gideo (25 februari 2002). ”Brandy Comes Full Circle On Full Moon. MTV News. MTV.com. http://www.mtv.com/news/articles/1451839/20020117/brandy.jhtml. Läst 20 maj 2007. 
 11. ^ Hopwood, Christian (20 november 2002). ”With A Crew Of Gifted Producers, Including The Mighty Rodney 'Darkchild' Jerkins...”. BBC. BBC.co.uk. http://www.bbc.co.uk/music/reviews/hqvr. Läst 2 juli 2010. 
 12. ^ [a b c] Reid, Shaheem; Yago, Gideo (18 januari 2002). ”Fans Will Get A New Taste Of Brandy On Full Moon. MTV News. MTV.com. http://www.mtv.com/news/articles/1452576/20020222/brandy.jhtml. Läst 20 juli 2010. 
 13. ^ Backman, Dan (2 februari 2002). [http://www.svd.se/kulturnoje/musik/-_26677.svd ”Full moon, Brandy”]. SvD. svd.com. http://www.svd.se/kulturnoje/musik/-_26677.svd. Läst 6 oktober 2010. 
 14. ^ Guzman, Isaac (5 mars 2002). ”Brandy's Back, Calling The Tune”. New York Daily News. NYDailyNews.com. http://www.nydailynews.com/archives/entertainment/2002/03/05/2002-03-05_brandy_s_back__calling_the_t.html. Läst 20 maj 2007. [död länk]
 15. ^ http://www.slantmagazine.com/music/review/brandy-full-moon/22
 16. ^ ”45th Annual Grammy Awards”. RockOnTheNet.com. http://www.rockonthenet.com/archive/2003/grammys.htm. Läst 12 juli 2010. 
 17. ^ [a b c] ”Brandy > Charts & Awards > Billboard Albums”. Billboard. Allmusic. http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:0xfrxqqgldae~T5. Läst 12 juli 2010. 
 18. ^ Cinquemani, Sal (22 februari 2002). ”Brandy - Full Moon. Slant. SlantMagazine.com. Arkiverad från originalet den 24 september 2015. https://web.archive.org/web/20150924141213/http://www.slantmagazine.com/music/music_review.asp?ID=22. Läst 2 juli 2010. 
 19. ^ Spotlights - Brandy - Full Moon (2002). Google Books. 2002-03-16. http://books.google.de/books?id=XhAEAAAAMBAJ&pg=PA33&dq=brandy+%22full+moon%22&hl=de&ei=fF04TO-GLs-bOPjejIoK&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CEUQ6AEwBQ#v=onepage&q=brandy%20%22full%20moon%22&f=false. Läst 10 juli 2010 
 20. ^ Thomas, Devon (5 mars 2002). ”Breaking Records: Brandy, Full Moon. The Michigan Daily. MichiganDaily.com. http://www.michigandaily.com/content/breaking-records-brandy-full-moon. Läst 2 juli 2010. 
 21. ^ Full Moon Review”. Rolling Stone. 5 mars 2002. http://www.rollingstone.com/artists/brandy/albums/album/138185/review/6067490/full_moon. Läst 4 juli 2010. 
 22. ^ Basham, David (14 mars 2002). ”Got Charts? The Long Road To #1 — And Those Who Rocked It”. MTV News. MTV.com. http://www.mtv.com/news/articles/1452903/20020314/brandy.jhtml. Läst 12 juli 2010. 
 23. ^ Wiederhorn, Jon (13 mars 2002). ”Brandy Blocked From #1 Slot By 'O Brother' Soundtrack”. MTV News. VH1.com. http://www.vh1.com/artists/news/1452883/20020313/brandy.jhtml. Läst 12 juli 2010. 
 24. ^ ”MTV Follows Brandy Birth”. BBC News. 11 juni 2002. Arkiverad från originalet den 18 juni 2003. https://web.archive.org/web/20030618130643/http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/2037663.stm. Läst 12 juli 2010. 
 25. ^ Cohen, Jonathan (18 maj 2004). ”Brandy Delivers Musical 'Afrodisiac'”. Billboard. Billboard.com. http://www.billboard.com/#/news/brandy-delivers-musical-afrodisiac-1000512853.story. Läst 12 juli 2010. 
 26. ^ Staff (20 november 2003). ”Brandy To Release New Album In March”. Yahoo! Music. YahooMusic.com. Arkiverad från originalet den 12 augusti 2011. https://web.archive.org/web/20110812191012/http://new.music.yahoo.com/brandy/news/brandy-to-release-new-album-in-march--12045983. Läst 12 juli 2010. 
 27. ^ ”CRIA > Certified Awards Search”. Canadian Recording Industry Association. Arkiverad från originalet den 12 april 2009. https://web.archive.org/web/20090412081617/http://www.cria.ca/cert_db_search.php. Läst 12 juli 2010. 
 28. ^ ”BPI > Certified Awards Search”. British Phonographic Industry. Arkiverad från originalet den 24 september 2009. https://web.archive.org/web/20090924015932/http://www.bpi.co.uk/certifiedawards/search.aspx. Läst 9 april 2009. 
 29. ^ [a b c d e f g h i j] Full Moon Chart History”. Swisscharts. http://swisscharts.com/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=Full+Moon&cat=a. Läst 28 oktober 2007. 
 30. ^ [1]