What About Us?

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"What About Us?"
Singel av Brandy Norwood
Från albumet Full Moon
B-sida "I Wanna Fall in Love"
Utgiven 1 januari 2002
(se utgivningshistorik)
Format CD/Maxi-singel, vinyl
Inspelad Darkchild Studios i Pleasantville, New Jersey, The Hit Factory Criteria i Miami, Florida
Genre R&B
Längd 4:10
Skivbolag Atlantic
Låtskrivare Brandy Norwood, LaShawn Daniels, Rodney Jerkins, Kenisha Pratt, Nora Payne
Producent Rodney "Darkchild" Jerkins
Musikvideo "What About Us?"Youtube
Singlar
Brandy Norwood
"Another Day in Paradise"
(2001)
"What About Us?"
(2002)
"Full Moon"
(2002)
Album
Full Moon
"Can We"
(8)
"What About Us?"
(9)
"Anybody"
(10)

"What About Us?" är en låt framförd av Brandy Norwood, inspelad till hennes tredje studioalbum Full Moon (2002). Den skrevs av Norwood, Kenisha Pratt, Nora Payne, LaShawn Daniels och Rodney Jerkins och producerades av Jerkins. "What About Us?" gavs ut av Atlantic Records den 1 januari 2002 som huvudsingeln från albumet. Den introducerades med hjälp av en global marknadsföringskampanj som möjliggjorde låten för streaming on demand via AOL Music. Utgivningen markerade Norwoods återkomst efter flera år borta från rampljuset orsakad av en rad privata svårigheter.

"What About Us?" beskrevs som futuristisk och "high-tech". Den är en R&B-låt som inkorporerar element av hiphop och har hårda taktslag i offbeat. Det nya soundet motiverades av Norwoods önskan att komma tillbaka med något "annorlunda, vasst och sexigt" – en genomgripande artistisk stiländring jämfört med hennes tonårsmaner under 1990-talet. För att ytterligare distansera sig från sitt tidigare material introducerade Norwood ett alter-ego, B Rocka, och uppmärksammades för att ha fått en djupare och klarare sångröst som vuxen. I låten använder hon sig av ett aggressivt sångframförande där hon konfronterar en partner som inte besvarat hennes känslor vilket får henne att ifrågasätta deras relation.

"What About Us?" mottog generellt positiv kritik från professionella musikjournalister vilka lovordade låtens struktur och uppbyggnad och lyfte fram den som en av de bästa spåren på Full Moon. Efter utgivningen blev "What About Us?" en av Norwoods största hits i karriären och den nådde sjundeplatsen på amerikanska singellistan Billboard Hot 100. Internationellt noterades låten över topp-tjugo på majoriteten av singellistorna den gick in på och blev en topp-tio-hit i Australien, Danmark, Nya Zeeland, Norge, Filippinerna och Storbritannien. År 2003 mottog Silk Hurleys remixversion "Old Skool Remix" en Grammy Award-nominering i kategorin Best Remixed Recording, Non-Classical.

Musikvideon till "What About Us?" regisserades av Dave Meyers och filmades i Culver City, Kalifornien, i november 2001. Den hade premiär på MTV den 10 januari 2002. Majoriteten av videon spelades in framför en greenscreen. Den introducerade en sexigare och mera provokativ image av Norwood än tidigare och utspelar sig i ett futuristiskt, alternativt universum där hon syns som härskarinna över män. Den var nominerad till en Viewers Choice Award vid prisceremonin MTV Video Music Awards år 2002.

Bakgrund och utgivning[redigera | redigera wikitext]

Brandy Norwood slog igenom under mitten av 1990-talet efter att ha erbjudits ett skivkontrakt av Atlantic Records som fjortonåring. Hon blev snabbt en av decenniets 20 mest framgångsrika popsångare och befäste positionen med hits som "Baby" (1995), "Sittin' Up in My Room" (1996) och "The Boy Is Mine" (1998).[1] Parallellt med musiken hade hon även en framgångsrik skådespelarkarriär. Norwood sågs i huvudrollen i TV-serien Moesha, gestaltade Askungen i den Emmy-belönade filmen med samma namn och hade en av huvudrollerna i rysaren Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren (1998).[2] Under 1999 var Norwood på höjden av sin karriär och turnerade för att marknadsföra studioalbumet Never Say Never. Trots fortsatta kommersiella framgångar och nya singelutgivningar hamnade större fokus på Norwoods problematiska privatliv, däribland misshandelsrelationen med den dåvarande pojkvännen, hennes ätstörning och dehydrering och slutliga nervösa sammanbrott.

Efter nedläggningen av Moesha under början av 2001 klev Norwood bort från rampljuset under en längre period för att "reflektera" och "hitta sig själv". Under perioden fortsatte hon jobba sporadiskt med projekt som skapade liten publicitet; hon var röstskådespelare i filmen Osmosis Jones och spelade in en cover av "Another Day in Paradise" till Phil Collins hyllningsalbum Urban Renewal. Efter en tid började hon arbeta fram ideer för ett tredje studioalbum hos Atlantic. Samtidigt hade Rodney "Darkchild" Jerkins och hans team arbetat på flera nya låtar till Norwood i hopp om att återskapa den vinnande kemin som de skapat på Never Say Never. Norwood ville dock ha större kreativ kontroll än tidigare och bokade möten med alla hennes låtskrivare och producenter för att diskutera potentiella ämnen till låttexter.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

"What About Us?" var en av de nya spåren som Jerkins arbetade på vid finslipningen av sångerskans album.[3] Efter att ha spelat den för henne sa en entusiastisk Brandy; "Åh herregud Rodney, här har vi det! Det här är exakt vad musikindustrin behöver, vi kanske kan ändra sättet dagens musik låter med den här!"[3] Brandy anlitade LaShawn Daniels, Nora Payne och Kenisha Pratt för att ändra lite av text-innehållet; "Jag berättade för dem vad jag ville att den skulle handla om. Den skulle vara aggressiv men samtidigt sexig. Jag reste tillbaka till det förflutna i mina tankar och berättade för dem vad jag ville sjunga om."[3] Brandy har förklarat att det tog en tid att slutföra låten då hon inte ville att den skulle ha "samma sound som redan saturerade musikranchen". Det är viktigt för mig att vara en trendsättare och ge ut material som förändrar det som spelas på radion. Det var fantastiskt att se Rodney verkligen ge sitt allt för att genomföra det".[4] I låten är framföraren frustrerad på sin partner då inget som denne har sagt och lovat gått i uppfyllelse. "Den handlade om att vara i en relation som inte fungerade längre", förklarade sångerskan i en intervju år 2005. "'What About Us?' är lite mera aggressiv och annorlunda för mig. Jag skulle säga att den är lite före sin tid..."[5] Media jämförde låten med Janet Jacksons "Control" från 1986 och Brandy sade själv att den låten hade varit en influens.[6]

Den rytmiska strukturen i "What About Us?" är mycket komplex[7] och karaktäriseras av sitt mekaniska sound,[8] sin multilinjära textur och instabila groove.[7] Låten har beskrivits som "high-tech" och "futuristisk" och utgörs av tolv instrument, däribland sång, sex olika syntar och tre slaginstrument.[7]

Den 8 januari 2002, fanns hela låten, plus en specialinspelad introduktion, tillgänglig för streaming på internetsidan AOL via AOL Music: First Listen.[9] "What About Us?" gjordes även tillgänglig på de AOL-ägda sidorna Netscape, AIM, ICQ och CompuServe som erbjöd låten till internationella lyssnare från Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Mexiko/Argentina och Storbritannien.[9] Flera remixer av låten spelades in av musikproducenter och DJ:s med rappare som Nas och Joe Budden. Rapparen Fats som vid tidpunkten nyligen hade skrivit på för Jerkins skulle ha varit med på albumversionen av låten men dessa planer blev inte av. Steve "Silk" Hurleys remixversion nominerades till en Grammy Award med utmärkelsen "Best Remixed Recording, Non-Classical"

Musikvideo[redigera | redigera wikitext]

Sångens musikvideo regisserades av Dave Meyers och producerades av Ron Mohrhoff. Videon filmades helt vid Ten 9 Fifty Studios i Culver City, Kalifornien mellan den 1 och 2 december 2001, och skapades till största del med hjälp av så kallad "greenscreen" teknik.[10]

Videon har ingen egentlig handling och via Brandys förfrågan fångar hennes stunder som en "underhållare" med olika "bakgrunder", "miljöer" och "mode" inräknat.[11] Videon börjar med att visa Brandy stående högst upp på en pyramid av knäböjande män som alla håller upp henne. När den första refrängen börjar står sångerskan i en futuristisk vindtunnel med ett slagträ. Brandy avvisar sin kärlekspartner genom att slå mot flygande mobiltelefoner och handdatorer där han lämnat SMS-meddelanden. En man flyger förbi vars solglasögon hon tar av och sätter på sig. Nästa scen startar då kameran zoomar in i glasögonen och visar sångerskan i ytterligare ett futuristiskt rum, omgärdad av två svart-målade män som knäböjer framför henne. I följande klipp står Brandy på sin pyramid igen, nu vid solnedgången, kameran förflyttas sedan till himlen och zoomar in på en av två månar. Månen visar sig vara, ju närmare kameran kommer, ett hav av lowriders. Sångerskan sjunger, sittande i en av dem, de sista verserna på sången.

Den slutgiltiga versionen av videon hade premiär på MTV den 10 januari 2002.[12] Den debuterade på kanalens Total Request Live-topp tio nedräkning den 25 januari och klättrade till en första placering. Videon låg etta på listan i 25 dagar på rad.[13] Musikvideon gick också in på MuchMusic Countdown i Kanada och tog sig till en åttonde placering den 22 februari.[14]

Videon nominerades till en Viewers' Choice Video vid MTV:s Music Awards år 2002.

Kommersiell prestation[redigera | redigera wikitext]

"What About Us?" gavs ut som skivans ledande singel. Vid sin premiär på AOL den 8 januari streamades låten över 750 000 gånger på enbart några timmar.[9] "Vi kunde inte ha varit nöjdare med utgången av Brandys första singel", sa Ron Shapiro, en av cheferna vid Atlantic Records. "Efterfrågan som detta genererade flera dagar innan den internationella utgivningen av låten är enastående."[9] När singeln gick in på Billboard Hot 100 den 26 januari 2002 blev den den femte högsta listdebuten på den listan på hela året.[9] En vecka senare gjorde spåret en klättring på 20 placeringar, 42 - 22.[15] Fram till mitten av mars steg låten vecka till vecka och nådde slutligen sin topp-position på listan, en 7:e plats.[15] På USA:s R&B-lista Hot R&B/Hip-Hop Songs löpte låten i en brant kurva uppåt under första kvartalet av 2002. Den debuterade på en 44:e plats och tog sig följande vecka till en 14:e plats.[15] Den 23 februari nådde singeln sin topp-position på listan vilket blev en tredje plats. "What About Us?" uppehöll sig över topp-tio i nio veckor och över topp-tjugo i elva veckor.[15]

I sin första vecka på amerikansk radio spelades låten 612 gånger och nådde en publik på 13 miljoner.[16] Låten gick följaktligen in på Billboards Hot R&B/Hip-Hop Airplay på en 39:e plats och klättrade som högst till en sjätte plats.[16] Brandys senaste singel att uppehålla sig på den listan var 1999:s "U Don't Know Me (Like U Used To)" som tog sig till en 25 plats. "What About Us?" blev också sångerskans högst debuterande singel på den listan sedan "Angel in Disguise" år 1998.[16]

Internationellt blev singeln en framgångsrik uppföljare till Brandys cover av "Another Day In Paradise". Låten blev en topp-tio hit i Australien, Danmark, Nya Zeeland, Schweiz och Storbritannien. I Sverige blev låten Brandys fjärde topp-tjugo hit på Sverigetopplistan.

Listor[redigera | redigera wikitext]

Lista (2002) Topp
position
Australiens ARIA Charts[17] 6
Österrikes singellista[18] 40
Belgiens Ultratop 50 (Flanders)[19] 20
Belgiens Ultratop 40 (Wallonia)[19] 13
Kanadas Canadian Hot 100[20] 16
Danmarks singellsista[21] 7
Hollands singellista[21] 11
EU:s European Hot 100[21] 4
Frankrikes singellista[22] 24
Tysklands singellista[21] 13
Irlands Irish Singles Chart[23] 17
Lista (2002) Topp
position
Italiens singellista[24] 26
Nya Zeelands RIANZ[25] 8
Norges singellista[26] 11
Sveriges Sverigetopplistan[27] 16
Schweiz singellista[28] 8
Storbritanniens UK Singles Chart[26] 4
Amerikanska Billboard Hot 100[20] 7
Amerikanska Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs[20] 3

Format och innehållsförteckningar[redigera | redigera wikitext]

 • CD-singel
 1. "What About Us?" (Radio Version)
 2. "What About Us?" (Boogiesoul Remix)
 3. "What About Us?" (Simon Vegas Remix)
 4. "What About Us?" (Album Instrumental)
 5. "What About Us?" (Boogiesoul Remix Instrumental)
 6. "What About Us?" (Simon Vegas Remix Instrumental)
 • 12" vinyl
 1. "What About Us?" (Album Version)
 2. "What About Us?" (Instrumental)
 3. "What About Us?" (Radio Edit)
 4. "What About Us?" (Acappella)
 • 2x12" Promo
 • A1. "What About Us?" (Silk Hurley Mix) - 7:37
 • A2. "What About Us?" (Lenny Bertoldo Radio Edit) - 4:04
 • B1. "What About Us?" (95 North Remix) - 6:29
 • C1. "What About Us?" (E-Smoove Underground Remix) - 8:27
 • C2. "What About Us?" (E-Smoove House Remix) - 7:57
 • D1. "What About Us?" (Lenny Bertoldo Club Mix) - 6:58
 • D2. "What About Us?" (Kelly G. Vocal Mix) - 7:21

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”What to Do in the Bay Area This Weekend: Feb. 22-24, 2013” (på engelska). Yahoo News. Arkiverad från originalet den 23 februari 2013. http://web.archive.org/web/20130223113431/http://news.yahoo.com/bay-area-weekend-feb-22-24-2013-201500108.html. Läst 1 september 2015. 
 2. ^ Daniels 1999, s. 43
 3. ^ [a b c] ”"Brandy Comes Full Circle On Full Moon"”. MTV News. http://www.mtv.com/news/articles/1451839/20020117/brandy.jhtml. Läst 17 januari 2007. 
 4. ^ ”"Brandy Released Her New Single "What About Us?"”. e-Jams. http://www.ejams.com/brandy.htm. Läst 17 januari 2007. 
 5. ^ The Best of Brandy. Soultracks. http://www.soultracks.com/brandy.htm. Läst 17 januari 2007. 
 6. ^ ”"Brandy Expecting A 'Full Moon' On March 5"”. XS-4-All. http://www.xs4all.nl/~mroyen/News/2002/news_january_13_2002.htm. Läst 17 januari 2007. 
 7. ^ [a b c] Brandy: 'What About Us?', on Full Moon. Ashgate. http://books.google.se/books?id=mzEk1U6cGfEC&pg=PA61&dq=%22Brandy%22+%2B+%22What+About+Us%22&hl=sv&ei=aGXJTaOSF4aVswbXjtWXAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CE8Q6AEwBQ#v=onepage&q=%22Brandy%22%20%2B%20%22What%20About%20Us%22&f=false. Läst 17 januari 2007. 
 8. ^ Editing And The Experience Of Image And Sound. Ashgate. http://books.google.se/books?id=9z8jN56iuO4C&pg=PA132&dq=%22Brandy%22+%2B+%22What+About+Us%22&hl=sv&ei=yHfJTejSCYP1sgb2xqiYAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDUQ6AEwADgK#v=onepage&q=%22Brandy%22%20%2B%20%22What%20About%20Us%22&f=false. Läst 17 januari 2007. 
 9. ^ [a b c d e] "AOL Music Hosts Record Breaking Global 'First Listen' of Brandy's Latest Single"”. Business Wire. 9 January 2002. http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2002_Jan_9/ai_81516415. Läst 17 juli 2007. 
 10. ^ ”Brandy - "What About Us?"”. MVD Base. http://www.mvdbase.com/video.php?id=4361. Läst 25 februari 2007. 
 11. ^ "What About Us?" on Making the Video Myspace. Retrieved 2007-02-05.
 12. ^ ”"Brandy Stands On Hill Of Men, Rocks Low Rider In New Video"”. Vh1 News. http://www.vh1.com/artists/news/1451741/20020110/brandy.jhtml. Läst 5 februari 2007. 
 13. ^ ”Archive”. TRL Archive. http://www.atrl.net/trlarchive/?s=recap&y=2002&m=04. Läst 19 juli 2007. 
 14. ^ ”Countdown”. Much Music. http://www.muchmusic.com/countdown/index.aspx?CountdownDate=12/8/2006. Läst 19 juli 2007. 
 15. ^ [a b c d] ”What About Us? - Brandy”. billboard.com. http://www.billboard.com/#/song/brandy/what-about-us/3836706. Läst 17 januari 2007. 
 16. ^ [a b c] ”No Disguise”. Billboard Magazine. http://books.google.se/books?id=1Q8EAAAAMBAJ&pg=PA77&dq=%22Brandy%22+%2B+%22What+About+Us%22+%2B+%22Award%22&hl=sv&ei=eILJTeePPMmd-wbT6-GNCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CEYQ6AEwBA#v=onepage&q=%22Brandy%22%20%2B%20%22What%20About%20Us%22%20%2B%20%22Award%22&f=false. Läst 17 januari 2007. 
 17. ^ ”Australia: "What About Us?"”. AustralianCharts. http://australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 18. ^ ”Austria: "What About Us?"”. Austrian Charts. http://austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 19. ^ [a b] ultratop.be - Brandy - What About Us?
 20. ^ [a b c] ”AMG: Billboard Singles”. Allmusic. http://www.allmusic.com/artist/brandy-p142547. Läst 29 april 2007. 
 21. ^ [a b c d] ”Full History”. Top40-Charts. http://top40-charts.com/songs/full.php?sid=3084&sort=chartid. Läst 29 april 2007. 
 22. ^ ”"What About Us?" Information”. LesCharts. http://lescharts.com/showitem.asp?key=5046&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 23. ^ ”The Irish Charts”. Irish Charts. http://www.irishcharts.ie/search/placement. Läst 29 april 2007. 
 24. ^ ”Italy: "What About Us?"”. FIMI. http://www.fimi.it/classifiche.asp?idtipo_classifica=3&idclassifica=453&archivio=true. Läst 29 april 2007. 
 25. ^ ”Charts: "What About Us?"”. Charts.org. http://charts.org.nz/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 26. ^ [a b] ”Norway: "What About Us?"”. Norwegian Charts. http://norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 27. ^ ”Swedish Charts: "What About Us?"”. SwedishCharts. http://swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 
 28. ^ ”Switzerland: "What About Us?"”. Swisscharts. http://hitparade.ch/showitem.asp?interpret=Brandy&titel=What+About+Us%3F&cat=s. Läst 29 april 2007. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

 • Daniels, Karu F. (1999). Brandy: An Intimate Look. Andrews McMeel Publishing. ISBN 0740700243