Gamba

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvinna som spelar viola da gamba av Gabriel Metsu, 1663
Viola da gamba av olika storlekar

Gamba, även viola da gamba (av italienska viola och gamba, 'ben'[1]), är en familj stråkinstrument. Den är inte ursprunget till dagens fiolfamilj, utan är mer släkt med lutan. Det enda av dagens stråkinstrument som är besläktat med gamban är kontrabas.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Gamba utvecklades under 1400-talet ur de äldre fiddla och rebec. Instrumentet fanns runt år 1500 i diskant-, tenor och basformer, och under 1500-talet utvecklades ytterligare en diskant- (pardessus de viole) och en basvariant (violone).[1] De olika gambainstrumenten var vanliga särskilt under 1500-, 1600- och 1700-talen och fanns i flera storlekar och stämda på olika sätt.

Särprägel[redigera | redigera wikitext]

Gamban skiljer sig från dagens fiol genom sin bredare greppbräda och sina starkt sluttande "axlar". Den har dessutom fler strängar, greppband, flat botten och oftast C-formade ljudhål. Namnet viola da gamba syftar på att gamban inte hölls under hakan, som dagens fioler, utan mellan benen, vaderna (italienska: gamba). Jämför med viola da braccio som hölls med armarna (latin braccio=arm), ett namn som finns kvar i tyskans bratsche för altfiol, eller norskans bratsj.

Kända musiker[redigera | redigera wikitext]

Kända gambaspelare är till exempel Jordi Savall, Sara Cunningham, Bengt Ericson, Sergei Istomin, Hille Perl, Markku Luolajan-Mikkola och Cécile Schott.

Orgelstämma[redigera | redigera wikitext]

Gamba, även Viola da gamba, är också en orgelstämma av typen labialstämma (läppstämma).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "viola da gamba". NE.se. Läst 3 maj 2014.