Kantele

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Konsertkantele från Koistinen med 38 strängar.
Ljudklipp.

Kantele (estniska: kannel, karelska: kandeleh) är ett triangelformat stränginstrument av cittratyp. Det är vanligt i östersjöfinsk folkmusik (bland ester, finnar, kareler osv). Instrumentet har fått status som Finlands och Karelska Republikens nationalinstrument.

Den östersjöfinska traditionen berättar att det var magikern Väinämöinen från Kalevala som konstruerade den första kantelen med käkbenet från en jättegädda och tagel från en trollhäst. Den alstrade musik som drog till sig skogens alla varelser trollbundna av dess välljud.

Kantelen kan spelas med fingrar eller plektrum, som ackord eller fingerspel. Den spelas traditionellt liggande i knät eller på ett litet bord. Idag kan den även trakteras stående hängande om halsen.

Ursprungligen hade kantelen fem strängar som efter hand blev uppåt femton. Lådan gröptes ut ur ett enda trästycke. Den traditionella stämningen är diatonisk. Idag kan konsertinstrument vara betydligt mer raffinerade, med trettionio strängar och en mekanism för att byta tonart. Kantelen är ett i hög grad levande instrument i Finland och det finns numera även elektriska versioner.

Kantelen har ett klart klocklikt ljud och dess like finns i trakterna runt Östersjön: kannel i Estland, kokles i Lettland, kankles i Litauen och gusli i Ryssland. Bland kända utövare av instrumentet finns Olli Suolahti, Emil Kauppi och Pasi Jääskeläinen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]