Genmodifierade livsmedel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Genmodifierade livsmedel är livsmedel där någon ingående råvara fått sin arvsmassa modifierad (GMO). De vanligaste livsmedelsprodukterna som genmodifierats är majs, potatis, raps och sojabönor. Skälet till att ändra arvsmassan kan vara att göra grödan resistent mot vissa sorters insektsangrepp. Fördelen är att odlaren då slipper använda bekämpningsmedel. Genteknik används också för att ta fram grödor med bättre näringsinnehåll. På så sätt har man fått fram raps med bättre oljesammansättning och ris som innehåller mer A-vitamin.[1]

För att få sälja genmodifierade livsmedel inom EU måste de först godkännas, vilket kräver att en riskvärdering görs. I den bedömer man bland annat om de genmodifierade livsmedlen skiljer sig från "originalet", exempelvis med avseende på fett, protein, vitaminer, toxiner och näringsvärde. Dessutom bedömer man om ämnet kan utlösa allergiska reaktioner eller bli giftigt.

Att använda GMO i livsmedel är kontroversiellt. Motståndarna hävdar bland annat att man med genmodifieringen kan föra över protein, som vissa personer är överkänsliga mot, till en ny ingrediens som inte haft den innan och därmed minska mängden livsmedel som dessa personer kan förtära.

Förespråkarna pekar på att detta inte hänt och på den kontroll som finns inom EU. En metastudie 2014 pekade på att djur som ges genmodifierad föda inte skiljer sig från djur som vars föda inte är genmodifierad[2].

GMO får inte användas i mat som säljs med ekologisk produktmärkning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Genmodifierad-mat-GMO/
  2. ^ Prevalence and impacts of genetically engineered feedstuffs on livestock populations”. Journal of Animal Science. 2014. http://journalofanimalscience.org/content/early/2014/08/27/jas.2014-8124.abstract. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Foodlogo2.svg Mat och dryck-portalen