Amstel Gold Race

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amstel Gold Race
Detaljer
DatumMitten av april
RegionLimburg, Nederländerna
DisciplinLandsväg
TypEndagslopp
ArrangörAmstel Gold Race Foundation
StatusUCI World Tour
Historia
Antal upplagor52 (2017)
Första upplaga1966
Första vinnareFrankrike Jean Stablinsk
Mesta vinnareNederländerna Jan Raas (5 gånger)
Regerande mästareBelgien Philippe Gilbert (2017)

Amstel Gold Race är ett professionellt tävlingslopp för herrar på cykel. Namnet refererar inte till floden Amstel, som ligger långt bort, utan till sponsorn Heinekens ölmärket Amstel. Loppet går till största delen i södra delen av provinsen Limburg. Bansträckningen har ändrats många gånger, men sedan 2003 ligger målet på toppen av Cauberg-backen i Valkenburg. Tidigare låg målet i Maastricht. Loppet ingår i de så kallade vårklassikerna.

Amstel Gold Race har aldrig startat i Amsterdam, Rotterdam eller Utrecht. Inte heller har det startat i Breda igen.

Första tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Den första tävlingen startade den 30 april 1966 av två nederländska sportarrangörer, Ton Vissers och Herman Krott, som tillsammans skapade ett företag kallat Inter Sport. Det första loppet var tänkt att gå mellan Amsterdam och Maastricht, men saker blev inte riktigt som de hade tänkt sig. Krott och Vissers hade inte planerat hur mycket tid den egentliga sträckan skulle ta, en sträcka på 280 kilometer. I slutändan startade tävlingen i Breda och målet låg i den relativt okända staden Meerssen.

Problemen var dock inte över då militanta hippies hade deklarerat Holland som anarki. På den andra sidan protesterade nederländarna mot äktenskapet mellan drottningens dotter Beatrix, som skulle gifta sig med tysken Claus von Amsberg samma dag. Polisen var oroliga för att tävlingen skulle leda till attacker, då tävlingen skulle starta på Koninginnedag, som är en nationell festdag. Tävlingen blev därför avblåst, men det nederländska vägministeriet i Haag gav tillåtelse till loppet då de fick veta att tävlingen aldrig mer skulle köras den 30 april. Inga större protester skedde under loppet.

Amstel Gold Race[redigera | redigera wikitext]

Inter Sport slutade sponsra tävlingen 1970 och Herman Krott var tävlingsledare fram till 1995. Rollen togs då över av Leo van Vliet, som tidigare tävlat som professionell cyklist.

Holländaren Jan Raas har vunnit tävlingen vid hela fem tillfällen vilket gör att loppet ibland skämtsamt kallas "Amstel Gold Raas".

Tävlingen tillhör sedan 2005 UCI World Tour, men har tidigare också varit del i Världscupen i cykel.

Kronologisk lista över vinnare[redigera | redigera wikitext]