Hoppa till innehållet

Glasögonfåglar

Från Wikipedia
Glasögonfåglar
En grupp gråryggiga glasögonfåglar (Zosterops lateralis) i Dunedin, 2007
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljGlasögonfåglar
Zosteropidae
Vetenskapligt namn
§ Zosteropidae
AuktorBonaparte, 1853

Glasögonfåglar (Zosteropidae) är en familj av tättingar som förekommer i de tropiska, subtropiska och tempererade zoner i subsahariska Afrika, södra och östra Asien, och i den australiska regionen. De kan återfinnas på de flesta tropiska öarna i Indiska oceanen, västra Stilla havet och Guineabukten. Undantaget några vitt spridda arter i släktet Zosterops lever de flesta arter endemiskt på enstaka öar eller ögrupper.

Familjen ingår i en grupp med fyra andra närbesläktade familjer: sylvior (Sylviidae), timalior (Timaliidae), marktimalior (Pellorneidae) och fnittertrastar (Leiothrichidae). Flera släkten som tidigare behandlades som timalior förs numera hit, som yuhinorna samt de filippinska tidigare Stachyris-timaliorna numera i Dasycrotapha, Sterrhoptilus och Zosterornis.

Omvänt har två arter som traditionellt betraktats som glasögonsångare överraskande visat sig ha sin hemvist i två helt andra familjer: mindanaosparv (Hypocryptadius cinnamomeus), tidigare brun glasögonfågel, är släkt med sparvfinkarna (Passeridae) och burupiplärka (Mandanga ruficollis), tidigare brunstrupig glasögonfågel, är just en piplärka (Motacillidae) – möjligen till och med del av släktet Anthus.

Det absolut mest dominerande släktet i familjen är Zosterops som omfattar cirka 100 arter. Det råder dock inte konsensus om artgränser eller vilka övriga släkten i familjen som egentligen bör ingå i Zosterops. Efter genetiska studier inkluderas numera inkluderas de fyra arterna Speirops, de två i Woodfordia samt svartögd glasögonfågel tidigare i Chlorocharis, medan orangepannad glasögonfågel (Z. wallacei) är mer avlägset släkt och förs till Heleia.

Släkten i familjen[redigera | redigera wikitext]

Nedanstående fördelning av släkten i familjen följer IOC:s lista från 2021.[1] Se respektive släktesartikel för artsammansättning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gill F, D Donsker & P Rasmussen  (Eds). 2021. IOC World Bird List (v11.2). doi :  10.14344/IOC.ML.11.2.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]