Glorfindel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Glorfindel är en noldoralv i böckerna av J.R.R. Tolkien. Namnet betyder "gyllene hår" och antyder att han delvis kan vara av vanyarhärkomst då noldor i regel har mörkt hår.

Han nämns redan i Silmarillion i berättelsen om Gondolins fall där han räddar medlemmar av den kungliga familjen. Glorfindel kämpar mot en balrog och dör tillsammans med denne efter ett fall från Gondolins klippor. Han återvänder som alla sina artfränder till Mandos salar i Valinor. Han får dock möjlighet av valar att genom sin uppoffring återvända till Midgård för att hjälpa till i kampen mot Sauron. Han återkommer samtidigt som istari skickas som hjälp i början av tredje åldern.

Under tredje åldern bodde han i Vattnadal. År 1974 invaderade häxmästaren av Angmar det norra kungariket Arnor. Glorfindel ledde arméerna från Vattnadal, Lothlorien och Grå hamnarna i slaget vid Fornost år 1975 och hjälpte därmed till att besegra häxmästarens styrkor. När häxmästaren utmanade Eärnur, Gondors kapten, steg Glorfindel fram och häxmästaren flydde. När Eärnur ville förfölja honom hindrade Glorfindel honom och uttalade spådomen "Hans dom ligger ännu långt borta och för ingen man kommer han att falla". Häxmästaren dödas i slutet av Sagan om ringen av Éowyn. Glorfindel är i tredje åldern tillsammans med Galadriel och Elrond en av de äldsta och mäktigaste av alverna i Midgård.

Det är också möjligt att han är medlem i Det vita rådet och att han deltog vid rådets stormning av Dol Guldur.