Gloriana (opera)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gloriana är en opera i tre akter med musik av Benjamin Britten. Librettot av William Plomer bygger på historiska händelser.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Operan skrevs inför Elizabeth II:s kröning och spelades första gången 1952 i Royal Opera House i London. Drottningen sägs dock ha blivit besviken.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den handlar om relationen mellan Elisabet I och earlen av Essex. Danserna ur andra akten framförs ibland separat.

Akt 1[redigera | redigera wikitext]

Mountjoy vinner under ett tornerspel. Essex utmanar honom på duell och skadas. Drottningen skäller på dem för att de är svartsjuka. Cecil informerar drottningen om en affär mellan Penelope och Mountjoy. Essex uppvaktar drottningen med att spela luta och får tillåtelse att attackera den irländska rebellen Tyrone. Drottningen ber om styrka.

Akt 2[redigera | redigera wikitext]

En maskerad hålls i drottningens ära. Mountjoy och Penelope träffas i trädgården. Essex kritiserar drottningen för att hon förhindrar hans militära planer. Hovet dansar danser där dansarna kastas upp i luften. Damerna drar sig tillbaka. För att straffa lady Essex för att hon bär en för överdådig dräkt, bär hon den själv. Essex utses till Lord Deputy of Ireland.

Akt 3[redigera | redigera wikitext]

Essex förhandlar fram en vapenvila med Tyrone och rusar in i drottningens omklädningsrum för att meddela nyheterna. Drottningen, som höll på att klä sig, utfärdar order om att han ska gripas för sin oförskämdhet, men han flyr och försöker samla en armé mot drottningen. Han fångas och fördöms. Cecil tror att drottningen ska benåda Essex. Penelope, Lady Essex och Mountjoy stödjer detta, men det får bara drottningen att henne att hårdna och hon skriver under hans dödsdom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]