Goda grannar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Goda grannar
Originaltitel Goda grannar
Genre Drama
Medverkande Helena Brodin
Anders Nyström
Per Eggers
Meg Westergren
Jan-Olof Strandberg
Peter Dalle
Niels Dybeck
Lennart Jähkel
Antal avsnitt 48
Längd (per avsnitt) ca 28 minuter
Antal säsonger 3
Land Sverige Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag SVT
Producent Sigurd Jørgensen
Sändning
Originalkanal SVT2
Originalvisning 19871988
Status Nedlagd
Externa länkar
IMDb

Goda grannar är en svensk TV-serie som sändes åren 19871988 i SVT. Premiäravsnittet sändes den 11 januari 1987. Första säsongen producerades av Sigurd Jørgensen.

Handlingen[redigera | redigera wikitext]

Allt kretsade kring fyra familjer i ett hyreshus någonstans i Stockholms innerstad. Huvudrollerna i serien var det äkta paret Runåker: Iris som driver Iris Café och Helge som har en verkstad där han reparerar gamla möbler på bakgården. Två av kaféets stamkunder är Axel, som driver en tobaksaffär strax intill, och fastighetsskötaren Sten. Helges, Stens och Axels stora intresse är att sitta på kaféet och tippa på hästar och fotboll.

Pierre som har tagit över förvaltningen för hyreshuset från sin svärfar Bror Öster, som dock fortfarande äger fastigheten, har en hel del egna idéer om hur verksamheten ska skötas, vilket inte gillas av alla i huset. Att byggnaden är gammal och behöver renoveras är inte Pierre så intresserad av att veta av. Samtidigt har Pierre och hans fru Mia problem med sitt förhållande eftersom de inte kan få barn.

Det problemet har däremot inte paret Birgitta och Kent som väntar sitt första barn. Kent, som haft en brokig uppväxt med mycket småbrott och skumma vänner, försöker ordna upp sitt liv så att hans och Birgittas förhållande ska bli drägligt. Han försöker också att få ett jobb så att han kan försörja sin familj.

Överste Claes Rylander råkar ut för en olycka ute på en manöver och tvingas att gå hemma ett tag, vilket tar på Claes humör ganska mycket. Hans stora fritidsintresse blir den lilla odlingen som han fixat till ute på bakgården jämte Helges verkstad. Claes fru Charlotte gillar inte alls livet som hemmafru. Trots att hon och hennes väninnor spelar kort och skvallrar om allt så vill hon helst bara ut i arbetslivet igen. Det tycker Claes inte alls om, och anser att den diskussionen är över för länge sen.

Fastigheten[redigera | redigera wikitext]

TV-serien är inspelad i studio samt vid fastigheten på Grev Turegatan 60 i centrala Stockholm. Vid inspelningen byggdes en fasad upp till höger om ingången till Grev Turegatan 60 som ska föreställa Iris Café. Till vänster om ingången byggdes en fasad som ska föreställa tobaksaffären, som Axel driver.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

DVD-utgåva[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]