Hoppa till innehållet

Therion

Från Wikipedia
För ett släkte av steklar, se Therion (djur).
Therion
Tidigare namnBlitzkrieg (1987–1988)
Megatherion (1988)
BakgrundSverige Stockholm, Sverige
GenrerSymphonic metal, melodisk death metal, gothic metal
År som aktiva1987 –
SkivbolagNuclear Blast, Deaf Records, Active Records, Megarock Records
Relaterade artisterCarbonized, Demonoid, Serpent
Medlemmar
Christofer Johnsson
Thomas Vikström
Nalle "Grizzly" Påhlsson
Sami Karppinen
Christian Vidal
Lori Lewis
Tidigare medlemmar
(se: fullständig lista)

Therion är ett svenskt symphonic metal- eller goth metal-band, som blandar klassisk hårdrock med operasång och en symfoniorkester. Namnet är grekiska för "vilddjur".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Therion bildades i Upplands Väsby 1987 under namnet Blitzkrieg, men bytte till Megatherion och lite senare till sitt nuvarande namn 1988. Från att i början vara helt inriktat på death metal-genren började bandet sin glidning mot att bli en mer avant garde-orienterad grupp med 1992 års Beyond Sanctorum. De två nästföljande albumen Ho Drakon Ho Megas och Lepaca Kliffoth var extremt experimenterande och bandets sättning varierade mellan varje skiva. Först det femte albumet, Theli, betraktas som Therions genombrottsskiva. Musiken hade då förändrats till en symfonisk opera med influenser från de senare årtiondena av 1900-talet.

Medlemsproblemen fortsatte och 1998 års Vovin spelades in som Christofers soloalbum, dock fortfarande under namnet Therion[1]. Albumet var det första som spelades in med riktiga klassiska musikinstrument. Vovin skulle komma att bli Therions, hittills, bästsäljande album med över 125.000[2] sålda exemplar.

Therion har spelat in en låt om jezidismens gud Melek Taus[3][4] som har uppmärksammats mycket bland yezidier runtom i världen.[5] Även två andra låtar, Ritual Dance of the Yezidis[6] och Voyage of Gurdieff[7] har anknytning till denna kultur.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Paris, 22/12/2007.
Lori Lewis och Christofer Johnsson med symfoniorkester 2007.
Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
Nuvarande livemedlemmar

Därtill kommer de hundratals studiomusiker och körsångare som involveras i varje projekt. De flesta låttexter skrivs av Thomas Karlsson (grundare av ordenssällskapet Dragon Rouge, där även Christofer Johnsson tidigare var medlem).

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Demo
Studioalbum
Livealbum
EP
Singlar
Samlingsalbum
Video

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]