Granater

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För vapnet, se Granat.
Granater
GarnetCrystalUSGOV.jpg
Kategori Mineral
Färg Grön, Röd, Orange, Violett, Brun, Brunorange, Gul
Kristallsystem Kubisk
Spaltning Ofullständig
Brott mussligt, sprött, splittrigt
Hårdhet (Mohs) 6,0–7,5
Dubbelbrytning ingen utom hos rodolit
Streckfärg Vit

Granater är en grupp av mineraler, som utgörs av kiselsyrasalter av aluminium, kalcium, magnesium, järn eller mangan. Det finns följaktligen flera slag av granater: grossular, pyrop, almandin, spessartin och andradit. Finare slag av granater används som smyckesstenar.

Grossular (kalciumaluminiumsilikat) är gul till röd, rosa, grön eller brun[1], pyrop (magnesiumaluminiumsilikat) är mörkröd till nästan svart i en violett nyans, almandin (järnaluminiumsilikat) är mörkt rödbrun till violett, spessartin (manganaluminimsilikat) röd eller violett, och andradit (kalciumjärnsilikat) kan vara gul, grön, brun rödbrun eller svart. Alla former har en hårdhet på omkring 7.

Granat är ett så kallat metamorft mineral, vilket innebär att det oftast blir till i samband med bildandet av metamorfa bergarter.[2]

Grossular, almandin och andradit förekommer i Sverige, i synnerhet i Hälsingland och Södermanland. De största fyndigheterna finns i Afrika. Granat är en vanlig biprodukt vid järnmalmsindustrin, och finns i granatådergnejs, granit, granitgnejs, aplit, pegmatit och amfibolit.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lundegårdh, Per H., Stenar i färg (Sthlm 1960)
  1. ^ Price, Monica; Walsh, Kevin (2005). Bergarter och mineral. Bonniers Naturguider. Översatt av Erik Jonsson. Stockholm: Albert Bonniers Förlag. Sid. 212. ISBN 91-0-010458-2  Originalets titel: Rocks and Minerals (Doring Kindersley Ltd).
  2. ^ Geologia.fi - http://www.geologia.fi/index.php/sv/geologi/bergarter/metamorfa-bergarter från Geologia.fi med startsidan http://www.geologia.fi läst datum:26nov2013

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]