Högakustenbron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högakustenbron
Högakustenbron
Plats Höga kusten
Korsar Ångermanälven
Konstruktionsdata
Total längd 1867 meter
Bredd 17,8 meter
Höjd 182 meter
Konstruktionstyp Hängbro
Antal brospann 1
Längsta spann 1210 meter
Antal pelare 2
Segelfri höjd 40 meter
Material stål, betong
Datum
Byggstart 1993
Färdigställd 1997
Öppnade 1 december 1997
Trafik
Trafikslag Biltrafik
Antal vägbanor 2 (4 körfält)
Högakustenbron.
Högakustenbron sedd från lastbil.

Högakustenbron, eller Vedabron som den även kallas, är en hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner, i Ådalen nära Ångermanälvens mynning vid Höga kusten. Det är en vägbro för väg E4. Bron invigdes 1997.

Brons fria spann är 1 210 meter och den är 17,8 meter bred. Den segelfria höjden är 40 meter och hela brons längd är 1 867 meter. Pylonerna är 182 meter höga. Pylonerna på 182 meter var Sveriges högsta byggnadsverk (TV-master oräknade) fram till att man byggde Öresundsbron. Bron har Sveriges längsta brospann, Skandinaviens tredje längsta (efter Storabältbron i Danmark och Hardangerbron i Norge), Europas fjärde, och världens fjortonde.[1]

Bron byggdes för att göra vägen kortare, den äldre sträckan via Sandöbron är 8 km längre och tillåter inte högsta bärighet för tunga fordon (BK1), fordon över 52 ton hänvisades till vägen via Bollstabruk som är ytterligare 38 km längre. Bron ingår i en ny vägsträcka längs E4 från strax norr om Härnösand i söder till Gallsätter i norr. Sträckan byggdes som bred landsväg utan plankorsningar där anslutning enbart sker vid trafikplatser. I början av 2000-talet byggdes sträckan om till mötesfri 2+1-väg. Över bron är dock vägen byggd som fyrfältsväg med två fält i varje riktning där ytterfilerna i varje riktning är smalare än normalt. Hela den nybyggda sträckan inklusive Högakustenbron är skyltad 110 km/h. Nära det norra brofästet finns en rastplats med hotell och restaurang. Där är det bra utsikt över bron. Från denna plats börjar/slutar även Höga Kustenleden som sträcker sig 128 kilometer mellan denna plats och Örnsköldsvik.

Torsdagen den 5 april 2007 stängdes bron för första gången sedan invigningen 1997. Orsaken var att kraftig storm rådde, vilket bland annat föranlett att ett fordonssläp voltat över körbanorna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ en:List of longest suspension bridge spans