Hoppa till innehållet

Höga kusten

Världsarv
Höga kusten
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.
Geografiskt läge
Koordinater63°04′N 18°21′Ö / 63.067°N 18.350°Ö / 63.067; 18.350
PlatsKramfors kommun och Örnsköldsviks kommun, Ångermanland Västernorrlands län
LandSverige Sverige
Region*Europa
Data
TypNaturarv
Kriterierviii
Referens898
Historik
Världsarv sedan2000 under namnet Höga Kusten  (24:e mötet)
Utvidgat2006 med Kvarkens skärgård.
* Enligt Unescos indelning.

Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland (Västernorrlands län). Sedan den senaste istiden har en landhöjningnästan 300 meter[1] gjort landskapet säreget, med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7 000 år.

Höga kusten som begrepp

[redigera | redigera wikitext]

Begreppet Höga kusten myntades i början på 1970-talet, i samband med Höga Kusten-utredningen 1974. Den genomfördes av Höga Kusten-kommittén på uppdrag av länsstyrelsen. I utredningen avsågs med begreppet i huvudsak det område som ligger öster om E4 i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik samt nordost om Ångermanälven. Dessutom ingick följande områden väster om E4: Skuleberget, Ullångerfjället och Nätrafjället. E4 gick då över Sandöbron. Numera går E4 över Högakustenbron/Vedabron, som invigdes 1997.

Riksplanerapporten SOU 1971:75 'Hushållning med mark och vatten'[2] kallade området för Norra Ångermanlands brantkust. På ett ställe i rapporten förekommer dock även texten 'Den höga kusten'.

Världsarvet

[redigera | redigera wikitext]

Höga kusten blev ett världsarv år 2000. 2006 utvidgades detta världsarv med Kvarkens skärgård på den finländska kusten i Österbotten och världsarvsområdet heter numera Höga kusten/Kvarkens skärgård.

Grunden till beslutet 2000 var den geologiskt sett snabba och stora landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Området är ett av de bästa exemplen i världen på hur nedisning och landhöjning påverkar jordytan. På ett begränsat område uppvisas en geologisk historia på 10 400 år. Vissa av processerna pågår än idag.

Geografiskt ligger Världsarvet Höga Kusten mellan Höga Kustenbron i söder och Skeppsmalen utanför Örnsköldsvik i norr. De högst belägna klapperfälten ligger omkring Möcklingsjön på bergen [3] utanför Ullånger på 270 till 290 möh. Även Slåttberget vid sörbacksjö utanför Örnsköldsvik har ett klapperstensfält på 279 möh. Högsvedjeberget med sina 350 m.ö.h. vid Entré Väst i Skuleskogens nationalpark är det högsta berget i Världsarvet Höga Kusten. Området Skuleskogen och Nätrafjällskog är en av Sveriges snörikaste platser utanför fjällen. Rekordet enligt SMHI är 190 centimeter den 2 januari 1967. Troligtvis har det förekommit dagar med över två meter snö både 1988 och 2018, den 5 februari var snödjupet vid Entré väst 191 cm. Se länk c.[4]

Skuleberget, Skuleskogens nationalpark, Högbonden, Ulvöarna och Trysunda utgör populära attraktioner. Vandring lockar också besökare till platsen, där Höga kustenleden och Världsarvsleden lockar mest folk.

På frimärken

[redigera | redigera wikitext]

Höga kusten finns avbildad på svenska frimärken som utkom den 27 januari 2005.

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]