Hackare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hacker)
Hoppa till: navigering, sök


För filmen Hackers, se Hackers (film).

En hackare (engelska och alternativt: hacker) är en datorentusiast med stort intresse av att få en fullständig förståelse av tekniska system, till exempel datorutrustning. Termen skiljer sig från crackare, som arbetar med att ta sig förbi säkerhetssystem inom datorvärlden.

Bakgrund och betydelse[redigera | redigera wikitext]

Ordet hacker började under 1960-talet användas vid Massachusetts Institute of Technology (MIT),[1] för att beskriva personer som förstod sig på universitetets allt mer komplexa modelljärnväg. Att göra en liten ändring i denna kallades för ett hack.

I dag beskriver termen främst personer som excellerar i programmering och som vetgirigt tar till sig program- och hårdvara. En hackare använder sina kunskaper till att skaffa ny, icke tillgänglig information om ett system. Genom att analysera eller manipulera systemet försöker hackaren förstå och få kunskap om hur det beter sig. Hackning innefattar metoder som reverse engineering, disassemblering och dekompilering. En hackares verktyg består bland annat av en hexeditor och en disassemblator, men ofta krävs det att hackaren skriver egna verktyg för att underlätta ett hack.

Från ordet hackare kommer verbet hacka och används ofta i betydelsen programmera eller lösa problem.

Hackare och crackare[redigera | redigera wikitext]

Se även: Crackare

En hackare är inte detsamma som en crackare. En crackare arbetar med att ta sig förbi olika former av säkerhetsspärrar i datorsystem. Det kan handla om att ta sig in i ett datornätverk eller bryta kopieringsskydd. En crackares verksamhet kan vara både laglig och olaglig. En laglig crackare kan till exempel arbeta med att granska ett säkerhetssystem i syfte att hitta brister åt en uppdragsgivare.

Vissa crackare är dock även hackare. Ett exempel på exponering av hackare med betoning på crackare är science fiction-filmen War Games (1983).

Hacktivister[redigera | redigera wikitext]

Hacktivister är hackare som, enligt dem själva, jobbar för en god sak och hackar sig in på och förstör webbsidor och system som de tycker är fel.

Hackare och ingenjörer[redigera | redigera wikitext]

Se även: Ingenjör

Hackarens och ingenjörens roll har flera beröringspunkter och överlappar delvis varandra, men de har också flera skillnader. Båda skaffar sig djuplodande kunskaper inom teknik och söker kreativa och innovativa användningsområden för tekniken. En viktig skillnad är att ingenjörens problemlösning görs inom ramen för ett yrke och en anställning, medan hackning är en hobbyverksamhet[källa behövs]. Skillnader finns också i identiteten; ingenjören studerar naturens och matematikens lagar för att kunna konstruera nya system. Hackaren, däremot, utforskar nyfiket befintliga system och kan använda dessa på nya sätt[källa behövs]. Tänk dig telefonnätet som exempel: Ingenjörens problem är hur samtal ska kunna kopplas mellan olika abonnenter. Hackaren funderar då på vad telefonsystemet kan göra förutom att koppla samtal med abonnenter.[källa behövs]

Hackarens motivation är alltså i grunden en nyfikenhet över befintliga systems oanade möjligheter, medan ingenjören drivs av behovet av nya system.[källa behövs] Det betyder inte att verktygen behöver skilja sig åt; båda använder sig av discipliner som matematik, logik, elektronik och mjukvaruutveckling.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Atlestam, Barbro: hackare i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 oktober 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]