Svenska hamnarbetarförbundet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Hamnarbetarförbundet)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholmskansliet i Kommunalhuset, Värtan

Svenska hamnarbetarförbundet är ett fackförbund för arbetare inom hamn- och stuverinäringen i Sverige. Förbundet bildades i Örnsköldsvik 1972, men har idag sitt huvudkontor i Göteborg[1]. Idag omfattar förbundet 14 avdelningar med medlemmar i 24 hamnar samt på land- och flygterminaler inom landet. Svenska hamnarbetarförbundet är ett fristående fackförbund som inte ingår i någon riksorganisation såsom LO eller SAC. Förbundet ger ut tidningen Hamnarbetaren.

Svenska hamnarbetarförbundet är medlemmar i organisationen IDC (International Dockworkers Council) och har genom det ett starkt kontaktnät som sträcker sig över hela världen.

Förbundets avdelning 4 (den så kallade Hamnfyran) har en uppmärksammad konflikt med arbetsgivaren APM Terminals i containerhamnen i Göteborg. Detta sedan företaget beslutat att från och med den 1 januari 2016 inte längre föra fackliga förhandlingar med Hamnfyran, trots att man representerar majoriteten av hamnarbetarna på arbetsplatsen.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Adress förbundskontor”. Arkiverad från originalet den 10 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150210044810/http://hamn.nu/om-foerbundet/kansliet.html. Läst 17 januari 2015. 
  2. ^ Här är allt om hamnkonflikten på två minuter Arkiverad 26 juli 2017 hämtat från the Wayback Machine. Göteborgs-Posten, 22 juni 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]