Hans Hugold von Schwerin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hans Hugold von Schwerin.
Hans Hugold von Schwerins gravvård på Skarhults kyrkogård.

Hans Hugold von Schwerin, född 17 september 1853 i Skarhult, död 19 december 1912, var en svensk friherre, professor i geografi och statskunskap. Han var far till Hans Hugold Julius von Schwerin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hans Hugold von Schwerin var son till Jules von Schwerin och Ingeborg Rosencrantz. Han blev student i Lund 1871 och var 1879 till 1887 extraordinarie amanuens vid universitetsbiblioteket. Han promoverades till filosofie doktor 1884 och kallades till docent i geografi och statskunskap samma år. Professuren i dessa ämnen förestod han vårterminen 1885 och höstterminen 1888.

På uppdrag av Svenska sällskapet för antropologi och geografi och utrikesdepartementet gjorde han under åren 1885 till 1887 en resa i Centralafrika samt företog därunder expeditioner i de då för européer okända trakterna på ömse sidor om Kongoflodens mynning, likaså i det portugisiska riket Angola, till floden Kunene. Han genomströvade för övrigt nedre Kongo, undersökte dess biflod Ikissi och lärde känna bland annat öarna i Biafrabukten.

Efter återkomsten skänkte han sina högst betydande etnografiska samlingar till Kungliga Vetenskapsakademien. Samlingarna finns idag på Etnografiska museet i Stockholm. År 1887 utnämndes han till Kongostatens konsul för Sverige-Norge. Till extra ordinarie professor i geografi och historia vid Lunds universitet utnämndes han 1897.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]