Happy New Year (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Happy New Year
Singel av Abba
Från albumet Super Trouper
Utgiven15 december 1980
FormatGrammofon
Inspeladjanuari 1980
GenreEuropop
Pop
Längd4:23
SkivbolagEpic Records
LåtskrivareBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ProducentBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
Abba
"Super Trouper"
(1980)
"Happy New Year"
(1980)
"Lay All Your Love on Me"
(1981)
Album
Super Trouper
"Me and I"
(5)
"Happy New Year"
(6)
"Our Last Summer""
(7)

"Happy New Year" (engelska: Gott nytt år) är en sång av den svenska popgruppen Abba, från deras sjunde studioalbum Super Trouper som gavs ut 1980.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen påbörjades i början av 1980 och den första demoversionen fick arbetsnamnet Daddy Don't Get Drunk on Christmas Day av gruppens ljudtekniker Michael B Tretow.[1]

Abba spelade in en tillhörande musikvideo i regi av Lasse Hallström. Delar av videon filmades vid fotosessionen för omslagsfotot till Super Trouper-skivan. Även delar av videon till singeln Super Trouper filmades vid samma tillfälle. I videon återfinns bland andra Björn Skifs och Tomas Ledin som statister.

År 1980 släpptes sången på singel i Japan, Brasilien och Portugal. Den släpptes som CD-singel i Sverige och Frankrike 1999 inför millennieskiftet.

Sedan 2007 har sången åter dykt upp på svenska försäljningslistan kring varje nyårsskifte. Dess högsta position nådde den i januari 2008, då den låg på fjärde plats.[2] Under perioden 2000-2019 har sången kommit nio gånger i den Nederländska hitparaden Single Top 100. Den högsta platsen var nummer åtta.

A-Teens version[redigera | redigera wikitext]

En coverHappy New Year spelades in av den svenska popgruppen A-Teens och släpptes som CD-singel 1999. I Abba:s originalversion sjungs om "...in the end of 89" med en framtida referering till år 1989. I A-teens version ändrades texten till "...in the end of 99" med syftning på millennieskiftet. Deras version nådde #4 på den svenska försäljningslistan och blev gruppens fjärde singel som nådde topp-10.[3] Den sålde guld några veckor efter lanseringen. Ingen musikvideo gjordes till inspelningen. I Finland placerade sig singeln som bäst på tolfte plats.

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]