Lay All Your Love on Me

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lay All Your Love on Me
Singel av ABBA
Från albumet Super Trouper
B-sida "On and On and On"
Utgiven Juli 1981
Format Grammofon
Genre Disco
Synthpop
Längd 4:32
Skivbolag Polar Music
Låtskrivare Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"Happy New Year"
(1980)
"Lay All Your Love on Me"
(1981)
"One of Us"
(1981)
Album
Super Trouper
The Piper
(8)
Lay All Your Love on Me
(9)
The Way Old Friends Do (live)
(10)

Lay All Your Love on Me är en poplåt skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, inspelad 1980 av den svenska popgruppen ABBA. Låten togs med på deras sjunde studioalbum Super Trouper samma år och utkom på singel i vissa delar av världen 1981 som en 12"-singel.

Olika versioner[redigera | redigera wikitext]

ABBA:s allra första inspelning av melodin hade arbetsnamnet Yarrafat: [1]. Albumversionen av Lay All Your Love on Me tonar i slutet ut i ljudet från en arenapublik, för att övergå i nästa spår; liveinspelningen av The Way Old Friends Do, inspelad på Wembley Stadium i London under gruppens världsturné hösten 1979. När låten släpptes som singel 1981 hade man tagit bort publikjublet och det är den versionen som är mer känd och spridd. På senare CD-upplagor av Super Trouper är det versionen utan publikjubel som har ersatt originalversionen.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

1992 gjorde den brittiska popgruppen Erasure en cover på låten och gav ut den på sin EP ABBA-esque. Även hårdrocksprojektet Avantasia, skapat av Tobias Sammet (frontmannen till det tyska powermetalbandet Edguy), har gjort en cover på låten.

1999 hade musikalen Mamma Mia! premiär i London och sedan dess har låten var med i uppsättningen och i filmen med samma namn som hade premiär 2008. I den svenskspråkiga versionen av musikalen har titeln översatts till I tryggt förvar hos mig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.abbaannual.com/1980.htm ABBA 1980
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia