Havelock Ellis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Havelock Ellis
Ellis 1923.
Född2 februari 1859
Croydon, England
Död8 juli 1938 (79 år)
Hintlesham, England
NationalitetStorbritannien Engelsk
Känd förSexualpsykologiska arbeten

Henry Havelock Ellis, känd som Havelock Ellis, född den 2 februari 1859 i Croydon, England, död den 8 juli 1939 i Hintlesham, England, var en brittisk läkare och psykolog, författare och social reformator som studerade mänsklig sexualitet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ellis var son till en sjökapten och fick redan vid sju års ålder börja följa med fadern på resor till främmande länder. Efter sin grundläggande utbildning och återkomst till England 1879 hade han bestämt sig för att ta upp studiet av mänsklig sexualitet och började för detta en utbildning till läkare.

Han studerade vid St Thomas Hospital Medical School, men gjorde aldrig någon regelmässig medicinsk praktik. Sin utbildning bekostade han med ett litet arv, men även genom inkomster från att redigera verk i Mermaid-serien av mindre kända elisabetanska och jacobeanska dramatiker. Han sammanfogade gick med i[förtydliga] Fellowship of the New Life 1883 och träffade där andra nydanare som Eleanor Marx, Edward Carpenter och George Bernard Shaw.

Den 1897 engelska utgåvan av Ellis bok Sexuell Inversion, tillsammans med John Addington Symonds och ursprungligen publicerad på tyska 1896, var den första engelska medicinska läroboken om homosexualitet. Den beskriver sexuella relationer mellan homosexuella män, och även mellan män och pojkar. Ellis skrev den första objektiva studien av homosexualitet, eftersom han inte karaktäriserade den som en sjukdom, omoralisk eller som ett brott.

Ellis utvecklade också andra viktiga psykologiska begrepp såsom autoerotism och narcissism, som båda senare vidareutvecklas av Sigmund Freud. Hans inflytande kan även ha nått Radclyffe Hall, som var ungefär 17 år gammal vid tiden då Sexuell Inversion publicerades. Hon kallade sig själv senare en sexuell invers och skrev om kvinnliga "sexuella inverterar"[förtydliga] i Miss Ogilvy find herself och The Well of Lolelyness.

Ellis studerade också det som idag kallas transpersoner. Tillsammans med Magnus Hirschfeld, anses Ellis vara en viktig figur i utvecklingen av sexologi genom att inrätta en ny kategori som var skild från homosexualitet. Medveten om Hirschfeld studier av transvestism, men oense om hans terminologi. Ellis föreslog 1913 termen sexo-estetisk inversion för att beskriva fenomenet. År 1920 myntade han begreppet eonism, som kommer från namnet på en historisk gestalt, Chevalier d'Eon.

Ellis är mest känd för sina sexualpsykologiska arbeten bland annat i det stora verket Studies in the psychology of sex som kom ut i sju delar åren 1897 – 1928. I förkortad svensk översättning heter det Sexuell psykologi (1934).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.