Herceg-Bosnas kanton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Livanjski kanton
Kanton 10
län
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg
Flagga
Coat of arms of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg
Heraldiskt vapen
Land Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina
Entitet Federationen Bosnien och Hercegovina
Kommuner Livno, Tomislavgrad, Kupres,
Glamoč, Bosansko Grahovo,
Drvar
Huvudort Livno
Area 4 934,1 km²
Folkmängd 90 000
Befolkningstäthet 18 invånare/km²
Guvernör Nediljko Rimac
Tidszon medeleuropeisk tid (UTC+1)
GeoNames 3343740
Kanton 10 i rödbrun färg
Kanton 10 i rödbrun färg
Kantonens flagga och vapensköld har ansetts strida mot författningen av Bosnien och Heercegovinas författningsdomstolen, eftersom "de bara representerade en folkgrupp". [1] Kantonen fortsätter dock att använda symbolerna i officiella sammanhang.

Livanjski kanton är den tionde kantonen i federationen Bosnien och Hercegovina och belägen i den västra delen av Bosnien och Hercegovina. Huvudorten är Livno, som även är den största staden.

Namn[redigera | redigera wikitext]

De lokala styret och den kroatiska befolkningen kallar kantonen officiellt för Hercegbosanska županjia (Herceg-Bosnas län). Detta härleder från det historiska namnet för regionen och ses som en fortsättning av den kroatiska republiken Herceg-Bosna som var bosnienkroaternas utbrytarrepublik under bosnienkriget. Kroaterna använder inte heller ordet kanton utan använder istället det kroatiska namnet för län: županija. Detta har mötts av motstånd från de serber och bosniaker som bor i kantonen. Högsta domstolen i Sarajevo slog därmed fast att namnet Herceg-Bosna inte är konstitutionellt. Kantonen kallas bland annat i officiella sammanhang av regeringen i Sarajevo för Zapadnobosanski kanton (Västra Bosniens kanton) eller Livanjski kanton (Livnos kanton) men vanligaste förekommande formen, även för utländska ärenden, är Kanton 10 som anses mest neutralt.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Kanton 10 är indelad i följande 6 kommuner:

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Vid den folkräkning som genomfördes 1991 bodde 115 726 i området. År 2003 bodde 83 701 invånare bor i kantonen. Kroater är i övervägande majoritet i kantonen med 79% medan serber kommer på andra plats med 12%. Tre kommuner har kroatisk majoritet (Kupres, Tomislavgrad och Livno) medan serber är i majoritet i de andra tre (Drvar, Bosansko Grahovo och Glamoč).

Av de 83 701 invånare som bor i kantonen är följande:

Kantonsflagga och vapensköld[redigera | redigera wikitext]

Kantonen använder samma vapensköld och flagga som användes i kroatiska republiken Herceg-Bosna. Samma symboler används av bosnienkroater i andra kroatbebodda delar av Bosnien-Hercegovina. Vapnet bär den traditionella symbolen för kroater, ett röd/vitt schackbräde. Flaggan är densamma som Kroatiens men bär Herceg-Bosnas vapensköld.

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 19 april 2008. https://web.archive.org/web/20080419115156/http://www.ustavnisudfbih.ba/bos/odluke/odluke/u11_97.htm. Läst 8 juni 2009.