Herr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Herr (ibland förkortat hr) är en artighetstitel för en man. Motsvarande titel för en kvinna är fru eller fröken.

Orden herr och herre kommer från samma rot som härska, och användes ursprungligen under medeltiden om medlemmar av kungahus, riddare och kyrkans män. Titelns bruk var då formaliserat och ordet "herr" (latin: dominus) fick inte sättas framför en persons namn om han inte tillhörde någon av dessa kategorier. Ordet spred sig efter medeltiden successivt till lägre samhällsskikt. Liksom fallet är med bland annat engelskans mister (förvrängning av master) och franskans monsieur (förvrängning av mon seigneur) kom titeln senare att användas även om icke adliga personer.

I en social miljö där artighetstitlar är etablerade, vilket är fallet i många länder, uppfattas det ofta som förolämpande att utelämna sådana. I Sverige har bruket av artighetstitlar gradvis försvunnit sedan sent 1960-tal. Tidigare kunde det dock uppfattas som förolämpning att tilltalas Ni (och "du" tolkades som oförskämdhet i formella sammanhang, förutom mot barn).

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige var titeln "Herr" under medeltiden och fram till 1600/1700-talen reserverad för adelsmän. Det var vanligt att adelsmän kallades Herr + förnamn, exempelvis Herr Sten.

Titeln "Herr" är även i formell mening knuten till innehavare av Serafimerorden eller till ledamöter av vissa kungliga akademier. De till- och omtalas i ceremoniella sammanhang med denna titel och efternamnet, till exempel "Herr Rudholm" alternativt "Riksmarskalken Herr Rudholm". Samma tilltalsbruk råder ännu idag inom Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Akademien, där titeln "herr" anses högre i rangordning än exempelvis professor.

Se även[redigera | redigera wikitext]