Hester Stanhope

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hester Stanhope
Lady Hester Stanhope
FöddHester Lucy Stanhope
12 mars 1776
Kent, England
Död23 juni 1839 (63 år)
Joun Libanon
Känd förDrottning av öknen
FöräldrarCharles Stanhope, 3:e earl Stanhope
Lady Hester Pitt
SläktingarHester Pitt, Countess of Chatham (mormor)
William Pitt den yngre (morbror)

Lady Hester Stanhope (Hester Lucy Stanhope), född 12 mars 1776, död 23 juni 1839, var en brittisk resenär i Mellanöstern.

Hon lämnade England 1810 för att resa runt i Levanten med beduiner och bosatte sig så småningom i Syrien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till Charles Stanhope, 3:e earl Stanhope, adelsman, politiker och vetenskapsman, och hans första hustru Lady Hester Pitt, som var bror till den brittiska premiärministern William Pitt den yngre. Stanhope växte upp i sin faders residens Chevening i Kent (grevskap).[1] Vid 10 års ålder blev hon föräldralös och flyttade till sin mormor som varit gift med William Pitt den äldre. När mormodern dog 1803 blev Stanhope hushållerska hos William Pitt den yngre10 Downing Street. Hon förlorade sin tjänst när William Pitt dog i januari 1806, flyttade till Wales och levde på en pension från brittiska staten. Hon dog i fattigdom på grund av sin stora generositet.

Resan till Mellanöstern[redigera | redigera wikitext]

Efter några år i Wales önskade Stanhope göra en resa till Mellanöstern. Hon anställde en skotsk läkare, Charles Lewis Meryon och reste med sin kammarjungfru och sin bror James. En brittisk fregatt förde dem till Alexandria, där hon sstannade och lärde sig turkiska och arabiska. Resan gick vidare och i Egeiska havet råkade fartyget in i en storm och led skeppsbrott på Rhodos. Sällskapet överlevde men förlorade sin packning och Stanhope fick låna turkiska kläder och fann dem mycket bekväma.[2] Våren 1813 reste hon förklädd till man, eskorterad av beduiner genom öken till den syriska staden Palmyra och mottogs som en drottning av lokalbefolkningen. Hon blev den första kvinnan som besökte ruinerna efter Drottning Zenobias huvudstad.[1]

Därefter reste Stanhope runt i Mellanöstern och bosatte sig i ett kloster utanför Sidon i södra Libanon.[3] Hon antog den lokala manliga klädedräkten och engagerade sig i politiken. Lady Stanhope betraktades som en profet av den folkstam (druserna) hon levde tillsammans med.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 30 juni 2018.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Stanhope, Hester (1776-1829)”. encyclopedia.com. Läst 19 juli 2018.
  2. ^ ”Lady Hester Stanhope, Queen of the Desert”. Läst 8 mars 2019.
  3. ^ ”Florence of Arabia”. independent.co.uk. Läst 19 juli 2018.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]