Himalayatahr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Himalayatahr
Status i världen: Nära hotad[1]
Hemitragus jemlahicus.jpg
Himalayatahr
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljGetdjur
Caprinae
SläkteHemitragus
ArtHimalayatahr
H. jemlahicus
Vetenskapligt namn
§ Hemitragus jemlahicus
AuktorH. Smith, 1826
Utbredning
Hemitragus jemlahicus range map.png
Hitta fler artiklar om djur med

Himalayatahr (Hemitragus jemlahicus) är en art i underfamiljen getdjur som lever i Himalaya.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Djuret liknar getter i utseende och har en robust kropp med jämförelsevis korta kraftiga extremiteter. Den når en kroppslängd mellan 90 och 140 centimeter samt en vikt mellan 35 och 90 kilogram. Den långa pälsen har en rödbrun till gråbrun färg. Under vintern har djuret en påfallande man vid halsen, som täcker även de övre delarna av de främre extremiteterna. Sommarpälsen är tydlig kortare.

Himalayatahr har små spetsiga öron och nosen saknar hår. Horn finns hos bägge kön. Hornen är böjda bakåt och kan vara upp till 45 centimeter långa. Honornas horn är oftast kortare.

Utbredning och levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten lever i Asien i Himalaya och regionen omkring från Kashmir till Bhutan. Habitatet utgörs av bergstrakter med skogar.

Individerna är främst aktiva tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Under dagen vilar de gömda bland klippor eller tät vegetation. De har bra förmåga att klättra uppför slänter och anses som skygga. Under vintern vandrar de ner till lägre områden. De lever i grupper av 2 till över 20 individer. Gruppen består antingen av flera honor med deras ungar eller av individer från olika kön. Äldre hannar lever oftast ensamma.

Under parningstiden mellan oktober och januari uppstår strider mellan hannarna för rätten att para sig. Dessa strider är inte lika intensiva som hos andra partåiga hovdjur. Efter dräktigheten som varar i cirka sju månader föder honan ett eller två ungdjur. Honan sluter efter ungefär 6 månader att ge di och ungarna är efter två till tre år könsmogna.

Himalyatahr och människor[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett jämförelsevis stort utbredningsområde men den hotas av förstöringen av utbredningsområdet. IUCN listar djuret som missgynnad (Near Threatened).

Djuret infördes på Nya Zeelands södra ö där den utvecklade en stor population. Där jagas den även av sportjägare. Mindre grupper blev införda i USA, Kanada och Sydafrika.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Himalayatahr är en av tre arter i släktet Hemitragus. Enligt molekylärgenetiska undersökningar som utfördes 2005 av Ropiquet och Hassanin är dessa arter inte tydlig släkt med varandra och släktet blir troligen upplöst. Enligt dessa analyser är himalayatahr närmare släkt med getter (Capra).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 23 februari 2009.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9
  • A. Ropiquet, A. Hassanin: Molecular evidence for the polyphyly of the genus Hemitragus (Mammalia, Bovidae). I: Molecular Phylogenetics and Evolution 2005, nr. 36 (1), s. 154-168.
  1. ^ Hemitragus jemlahicusIUCN:s rödlista, auktor: Bhatnagar, Y.V. & Lovari, S. 2008, besökt 27 mars 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]