Hotelliggaren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hotelliggaren, engelsk titel Two Into One, är en fars av engelsmannen Ray Cooney.

Farsen handlar om en vänsterprasslande brittisk minister som stämt träff med sin älskarinna på ett hotellrum i London. Hans sekreterare får i uppdrag att under tiden underhålla ministerns hustru. Sekreteraren rör till det mesta och hamnar själv i sängen med ministerns hustru. En kolerisk hotelldirektör och en nyfiken servitör samt en rad andra figurer påskyndar händelseförloppet.

Hotelliggaren är en klassisk spring-i-dörr-fars som har gjort succé på många olika scener i hela Europa. I Sverige gick den för utsålda hus på Folkan i Stockholm 1985–86 med bl.a. Dan Ekborg, Meg Westergren, Gösta Ekman och Sissela Kyle i rollistan.

Teaterdirektören Hagge Geigert fick en stor framgång med pjäsen på Lisebergsteatern i Göteborg 1990, där huvudrollerna gestaltades av Puck Ahlsell, Ulf Dohlsten och Laila Westersund. 1999 gick den upp på Chinateatern i Stockholm, då med Peter Haber, Robert Gustafsson och Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Hotelliggaren uppfördes sommaren 2012 i Huskvarna Folkets Park i Huskvarna, i regi av Carl Michael Karlsson.[1]

Uppsättningen från Chinateatern finns utgiven på DVD.[2]

Fredriksdalsteatern 2017 spelades pjäsen med Eva Rydberg, Ola Forssmed, Fredrik Dolk, Sussie Eriksson, m. fl. - en föreställning som visades på tv efter nyårshelgen 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hotelliggaren”. Vulkanteatern. 9 april 2012. http://www.vulkanteatern.se/hotelliggaren.html. Läst 19 februari 2016. 
  2. ^ ”Hotelliggaren / översättning, bearbetning och regi Bo Hermansson”. Svensk Mediedatabas. Kungliga Biblioteket. http://smdb.kb.se/catalog/id/002125252. Läst 19 februari 2016.