Hotelliggaren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hotelliggaren, engelsk titel Two Into One, är en fars av engelsmannen Ray Cooney.

Farsen handlar om en vänsterprasslande brittisk minister som stämt träff med sin älskarinna på ett hotellrum i London. Hans sekreterare får i uppdrag att under tiden underhålla ministerns hustru. Sekreteraren rör till det mesta och hamnar själv i sängen med ministerns hustru. En kolerisk hotelldirektör och en nyfiken servitör samt en rad andra figurer påskyndar händelseförloppet.

Hotelliggaren är en klassisk spring-i-dörr-fars som har gjort succé på många olika scener i hela Europa. I Sverige gick den för utsålda hus på Folkan i Stockholm 1985–86 med bl.a. Dan Ekborg, Meg Westergren, Gösta Ekman och Sissela Kyle i rollistan.

Teaterdirektören Hagge Geigert fick en stor framgång med pjäsen på Lisebergsteatern i Göteborg 1990, där huvudrollerna gestaltades av Puck Ahlsell, Ulf Dohlsten och Laila Westersund. 1997 gick den upp på Chinateatern i Stockholm, då med Peter Haber, Robert Gustafsson och Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Hotelliggaren uppfördes sommaren 2012 i Huskvarna Folkets Park i Huskvarna, i regi av Carl Michael Karlsson.[1]

Uppsättningen från Chinateatern finns utgiven på DVD.[2]

Fredriksdalsteatern 2017 spelades pjäsen med Eva Rydberg, Ola Forssmed, Fredrik Dolk, Sussie Eriksson, m. fl. - en föreställning som visades på tv efter nyårshelgen 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hotelliggaren”. Vulkanteatern. 5 januari 2012. http://www.vulkanteatern.se/hotelliggaren.html. Läst 19 februari 2016. 
  2. ^ ”Hotelliggaren / översättning, bearbetning och regi Bo Hermansson”. Svensk Mediedatabas. Kungliga Biblioteket. http://smdb.kb.se/catalog/id/002125252. Läst 19 februari 2016.