Hundhybrid

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En korsning mellan alaskan malamute och varg.

Hundhybrider är korsningar mellan tamhund (Canis lupus familiaris) och andra närstående hunddjur av släktet Canis: Varg (Canis lupus), prärievarg (Canis latrans) och schakaler (Canis aureus m.fl.).

Dessa arter ger fruktsamma avkommor sinsemellan. Hybriderna förekommer både i naturen och arrangerade av människan.

Naturlig hybridisering av hund och varg[redigera | redigera wikitext]

Svartvarg

Vissa vargar, ibland kallad "svartvarg", som har en svart pigmentering i pälsen har erhållit de gener som ger denna färgvariation, som en följd av korsning mellan hund och varg. [1]

1999 föddes en kull på fem hybridvargar i Østfold i sydöstra Norge. Att de var hybrider konstaterades då en av dem trafikdödades och DNA-undersöktes vid Evolutionsbiologiskt centrum vid Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Norges regering tog beslut om att samtliga hybridvargar skulle avlivas, eftersom de utgjorde ett genetiskt hot mot den vilda vargstammen.[2][3][4]

Mänskligt arrangerad hybridisering av hund och varg[redigera | redigera wikitext]

Den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI) har erkänt två hundraser som är resultatet av korsning mellan hund och varg: Ceskoslovenský vlciak och saarloos wolfhond. Härutöver kan nämnas följande hundraser som, mer eller mindre, har inslag av varg: kunming langgou, och lupo italiano.

Hybridisering av hund och andra hunddjur än vargar[redigera | redigera wikitext]

I Ryssland finns sulimovhunden som är resultatet av korsning mellan hund och guldschakal. Australian cattledog och australian stumpy tail cattle dog är dingokorsningar.

Svensk lagstiftning[redigera | redigera wikitext]

Enligt Artskyddsförordningen, SFS 2007:845, får vildlevande rovdjur inte hållas som sällskapsdjur. Även hybrider mellan tamhund och vildlevande hunddjur är förbjudna att avla fram, importera, hålla och handla med. I detta förbud inkluderas Australiens vildlevande hund dingo. Som hybrider i lagens mening räknas första till fjärde generationen efter att korsningen ägt rum. Detta innebär att ovan nämnda internationellt erkända hundraser är tillåtna, detsamma gäller dingokorsningarna australian cattledog och australian stumpy tail cattle dog. Beteckningen varghybrid får inte användas vid annonsering.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The big black wolf is a legacy from dogs, study finds, Läst 2012-03-12.
  2. ^ Hundar i svenska varg-stammen, Borås Tidning / Tidningarnas Telegrambyrå (TT) 2000-01-29
  3. ^ Fyra varghybrider ska avlivas, Nerikes Allehanda / TT 2000-01-29
  4. ^ Thomas Lindroth & P O Lindström: Fyra norska varghybrider ska avlivas, Borås Tidning 2000-01-29

Källor[redigera | redigera wikitext]