Hyperhidros

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hyperhidros
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 R61
ICD-9 780.8
OMIM 144110 144100
DiseasesDB 6239
MedlinePlus 007259
eMedicine topic list
MeSH engelsk

Hyperhidros är den medicinska termen för onormalt stora svettmängder, vilket normalt leder till ökad törst.

Lokalisation[redigera | redigera wikitext]

Hyperhidros kan vara generell (över hela kroppen) eller lokal (drabba en kroppsdel). Lokal hyperhidros drabbar vanligen händer, fötter, armhålor och ljumskar, kroppsdelar som har många svettkörtlar.

Primär och sekundär hyperhidros[redigera | redigera wikitext]

Mängden svett en människa normalt utsöndrar är ärftligt, men kan påverkas av olika medfödda eller förvärvade sjukdomar. Det är normalt att svettas mer vid puberteten och klimakteriet (jämför värmevallning).

Det finns en ärftlig sjukdom som kallas primär hyperhidros. Den bryter vanligen ut i barndomen eller 40-årsåldern, och drabbar ungefär 3 % av befolkningen. Personerna har en ökad värmekänslighet och känslighet för arousal, och sjukdomen beror på att nervsignaleringen till svettkörtlarna ökar.[1]

Hyperhidros kan också vara sekundär, och symtom på ett underliggande sjukdomstillstånd eller droger. Exempel på sjukdomar som ger generaliserad hyperhidros är giftstruma, diabetes, tumörer, förgiftningar, och hjärtproblem. Det kan också vara ett symtom på drogbruk (till exempel serotonergt syndrom), paniksyndrom, generaliserat ångestsyndrom, social fobi, rädsla eller nervositet. Ökad svettmängd är en vanlig hälsoeffekt av värmebölja.

Ökad svettmängd kan behöva kompenseras med en (mycket) liten mängd extra salt, vilket ofta gestaltar sig genom ett ökat saltsug.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hyperhidrosis, 11 november 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1592