Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)
Iaf-logo.png
DepartementArbetsmarknadsdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningEnrådighetsmyndighet
KommunKatrineholm
LänSödermanland
Organisationsnr202100-5414
GeneraldirektörJan-Olof Dahlgren
InstruktionSFS 2007:906 (lagen.nu)
Webbplatswww.iaf.se

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar för tillsyn över arbetslöshetsförsäkringen, arbetslöshetskassorna och Arbetsförmedlingens handläggning av ärenden som har samband med arbetslöshetsförsäkringen.[1] Inspektionen leds av en generaldirektör, för närvarande Jan-Olof Dahlgren. Från och med den 1 september 2016 tar Peter Ekborg[2] över uppdraget som generaldirektör.

Myndigheten som startade sin verksamhet 2 januari 2004 tog över uppgifter som AMS har haft på arbetslöshetsförsäkringens område, framför allt tillsyn över arbetslöshetskassorna. Dessutom skapas en helt ny uppgift nämligen att IAF ska granska hur Arbetsförmedlingen utför sina uppgifter inom försäkringen.

Inspektionens uppdrag

IAF ska utöva tillsyn över att de 28 självständiga arbetslöshetskassorna tillämpar reglerna för arbetslöshetsförsäkringen korrekt, så att arbetssökande behandlas rättssäkert, föra det officiella registret över arbetslöshetskassorna, (AKREG), samt granska att Arbetsförmedlingen utför sina uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen korrekt så att arbetssökande i likartade situationer behandlas lika över hela landet.

Därutöver för IAF statens talan i domstol och meddelar föreskrifter till de lagar som reglerar försäkringen, samt utfärdar intyg för personer som vill ta med sig sin arbetslöshetsersättning när de söker jobb i annat EU- eller EES-land.

Källor

  1. ^ 1 § förordningen (2007:906) med instruktion för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
  2. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (30 juni 2016). ”Ny generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen”. Regeringskansliet. http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/06/ny-generaldirektor-for-inspektionen-for-arbetsloshetsforsakringen/. Läst 14 juli 2016.