Så tåga vi tillsammans bort

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Jämtlandssången)
Hoppa till: navigering, sök

Jämtlands brudmarsch, Jämtlandssången, eller Så tåga vi tillsammans bort är Jämtlands landskapssång, skriven av Wilhelm Peterson-Berger efter en gammal brudmarsch spelad av jämtska fiolspelmän sedan åtminstone slutet av 1700-talet. Texten av Peterson-Berger publicerades första gången år 1931.

Jämtlandssången är nationalsång för Republiken Jamtland. Varje år under Storsjöyran efter Ewert Ljusbergs presidenttal framförs Jämtlandssången av minst 25 000 jämtar, ragundingar och härjedalingar på Stortorget i Östersund.

Jämtlandssången finns i två versioner, den svenska av Peterson-Berger och en jämtsk variant med text av P G Norman och Bo Oscarsson från 1983.

Så tåga vi tillsammans bort
mellan Jämtlands gröna ängar
bort mellan nyland som prunka
fulla av bröllopsblomsters prakt.

Så skåda vi med gamman hän
över berg i blåa fjärran
hän över sjöar, strömmar, skogar
jämt kring bygder på vakt.


Fagert är landet som blev vår lott och arvedel
så firom dess fägring nu
med sång och stråkars spel.
Tändom ånyo det hopp som våra fäder närt!
För slit och mödor av fröjd och sol
ett mått oss beskärt.

(Det bör noteras att den jämtska versionen inte är helt skriven på jämtska, ej heller förhåller den sig till de stavningsregler som Akademin för jamska har och är inte heller helt fonetisk, utan överensstämmer med svenskans icke-fonetiska stavning, till exempel för oss och -om (uttal åss, -åm). Däremot uttalas till exempel bort med slutet o-ljud till skillnad från i svenska, vilket försvårar identifieringen av sångtextens uttal för en som inte kan dialekten.)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]