Jackie Collins

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jackie Collins

Jacqueline Jill "Jackie" Collins, född 4 oktober 1937 i London, är en brittisk författare, skådespelare och producent. Hon är syster till den brittiska skådespelerskan Joan Collins. Jackie Collins bor numera i Beverly Hills i USA.

Jackie Collins har skrivit 24 böcker som sålts i över 400 miljoner exemplar över hela världen och i flera fall filmatiserats. Bland hennes mest kända verk är Hollywoodfruar som blev en symbol för en genre som på 1980-talet ofta benämndes tantsnusk.

Under 1950- och början av 1960-talet var Collins liksom sin syster skådespelerska och medverkade i filmer som Vi sitter i sjön (1957), Operation kassaskåp (1958) och Uppdrag att mörda (1958) samt TV-serierna Danger Man och Helgonet.

Hennes första bok, The World is Full of Married Men publicerades 1968. Boken väckte skandal och blev förbjuden i vissa länder, men blev också en bästsäljare. Hennes nästa bok, Gigolon (The Stud) bästsäljare. Den och dess uppföljare, Förförerskan (The Bitch) filmatiserades i slutet av 1970-talet med Joan Collins i huvudrollen. Collins skrev även manus till filmversionerna av The Stud och The World Is Full of Married Men (1979) samt filmen Yesterday's Hero (1979).

Under 1980-talet flyttade hon till Los Angeles. Hennes bok Chansen (Chances, 1981) var den första i en serie. Hennes tid i Kalifornien gav henne också inspiration till Hollywoodfruar (1983), som även den fått flera uppföljare och gjordes till en framgångsrik miniserie, producerad av Aaron Spelling.

Senare böcker är bland annat Lovers & Players och Drop Dead Beautiful.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]