Jakob

Från Wikipedia

Jakob, Jacob, är ett mansnamn av hebreiskt ursprung. Betydelsen är omstridd, en teori är att det betyder "må han skydda".

Jakob eller Jacob är förutom i svenskan den vanliga formen även i bland annat norskan, danskan och tyskan. Den finska formen är Jaakko. Den engelska formen är James men även formen Jacob är vanlig i bland annat USA. Den franska formen är Jacques, den italienska Giacomo, den spanska och portugisiska är Jaime, den turkiska är Yakup, och den arabiska benämningen är Yaqub (يَعقُوب). På modern hebreiska är namnet Ya'akov (יעקב).

Tidigare dominerade i Sverige stavningen med 'k', men bland de yngre är det ganska jämnt mellan Jakob och Jacob.

Namnet förekommer i en runskrift målad på väggen i Vänge kyrka på Gotland "Bedjen för Jakobs själ i Nickarve"[1] (Biðið fyrir Jakobs sál Nikkarfa).[2] I Sverige var namnet relativt populärt runt 1900-talets början. Jakob/Jacob har åter ökat snabbt i popularitet sedan 1970-talet och är i dag [när?]ett av de vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. 1995 nådde Jakob en plats bland de 25 vanligaste tilltalsnamnen och de senaste åren [när?]har det legat runt tionde plats. 31 december 2005 fanns det totalt 22 749 personer i Sverige med namnet Jakob eller Jacob, varav 17 626 bar det som tilltalsnamn. År 2003 fick 844 pojkar namnet, varav 642 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 25 juli. Fram till 1901 hade Jakob även namnsdag den 20 december, till minne av patriarken Jakob, och 1 maj, till minne av aposteln Jakob.

Bibliska personer med förnamnet Jakob[redigera | redigera wikitext]

Andra personer med förnamnet Jakob/Jacob[redigera | redigera wikitext]

Efternamnet Jacob/Jakob[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet Jakob/Jacob[redigera | redigera wikitext]

Annat[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]