Jamal al-din Asadabadi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jamal al-Afghani

Jamal al-Din al-Afghani (pashto: سيد جمال الدين افغاني), född 1838, död 1897, var en inflytelserik islamsk reformist av afghansk härkomst.

Han krävde inre reformer för att försvara islam från väst. Han brukar räknas som en av grundarna till islamisk modernism, vid sidan av Rashid Rida och Muhammed Abduh, en rörelse ur vilken både liberal islam och islamism utvecklades. Han var verksam som talare, journalist, politiker samt lärare i ett flertal länder, däribland Egypten, Afghanistan, Persien och Frankrike. Genom att återkräva islams landvinningar och åter tillägna sig förnuftet och vetenskapen, ej ignorera eller förkasta väst, kunde muslimer driva tillbaka västs inflytande över den muslimska världen. Al-Afghani förkastade den folkliga sufismen för att vara passiv och individualiserad precis som den västerländska tendensen att förpassa det religiösa livet till en privat sfär. Al-Afghani förespråkade aktivism, och uppmanade muslimer att inse att islam är förnuftets och vetenskapens religion, med förmåga att reagera på modernitetens krav. Al-Afghani är känd för polemik med den franska forskaren, filosofen och orientalisten Ernest Renan. Vissa anser att han var av iransk shia härkomst, speciellt Iranier själva. Men detta har afghanerna svårt att acceptera, som anser att han räknas som etnisk afghan eftersom han var född i Kunar som är en typisk etnisk afghansk (pashtun) stad. Hursomhelst tillhörde han Sayed folkgruppen som är ättlingar till profeten Muhammed och således hade han självklart arabiska rötter, men hans familj hade i flera generationer bott utanför Saudiarabien och därför hade han inga som helst kulturella anknytningar till araberna.


arabiska texten förklarade han sin identitet som afghanska och tillhör Sadat i Hanafi - sufi islam .Från boken (sayd Jamaludin och Afghanistan) efter: Sayed Qasim Reeshtya