Jerome Kern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jerome Kern, född 27 januari 1885 i New York i New York, död 11 november 1945 i New York i New York, var en amerikansk populärkompositör.

Jerome Kern föddes i närheten av Jerome Park, som var ett omtyckt rekreationsområde för hans föräldrar: Den var döpt efter Leonard Jerome, som var en stor entreprenör i New York men också morfar till premiärminister Winston Churchill. Han växte upp mitt på Manhattan och gick där i skolan i det allmänna skolväsendet. Han började sin musikaliska utbildning i New York College of Music och fortsatte sedan i Heidelberg i Tyskland.

När han återvände från Heidelberg började Kern arbeta som repetitionspianist, men det dröjde inte länge förrän han var en välkänd och uppskattad kompositör. 1915 hade han varit representerad med sånger i ett antal shower på Broadway. 1920 sattes musikalen Sally upp på Broadway med musik av Kern och i den uppsättningen fanns med den första av hans riktigt stora hits – "Look For the Silver Lining".

1925 blev ett viktigt år i han liv som kompositör, eftersom han då träffade textförfattaren Oscar Hammerstein II, och de började en livslång vänskap, som också innehöll den inte helt oviktiga ingrediensen samarbete. Ett av deras främsta verk är Teaterbåten (Show Boat) efter en roman av Edna Ferber och den hade premiär 1927. Kern fortsatte att skriva för Broadway. Music in the Air kom 1932 och året därpå musikalen Roberta (där texterna skrevs av Otto Harbach).

Hollywood blev nästa anhalt för Kern, som i stort sett tillbringade resten av sitt verksamma liv där. I filmen Swing Time 1936 skrev han "The Way You Look Tonight", som fick en Oscar som bästa sång i en musikfilm. Ännu en Oscar kom 1941 för sången "Last Time I Saw Paris" ur filmen Lady Be Good.

Exempel ur Jerome Kerns Produktion[redigera | redigera wikitext]

Under sin verksamma tid från 1902 till 1945 skrev han omkring 700 sånger och gjorde musiken till cirka 100 uppsättningar i shower eller filmer.