Jetflygplan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tre jetflygplan från US Navy Blue Angels i formation över Jacksonville i Florida i USA.

Ett jetflygplan är ett flygplan som drivs med en eller flera jetmotorer. Ett äldre namn är reaplan (reaktionsplan, alltså drivet av reaktionsmotor, som är ett gammalt namn för jetmotor).

Jetflygplan kan färdas i höga hastigheter, upp till Mach 3. Jetflygplan kom i passagerartrafik under 1950-talet, det första som flög passagerare var de Havilland DH 106 Comet. Innan dess hade jetmotorn används i stridsflygplan under andra världskriget, till exempel Messerschmitt Me 262.

Airbus, Antonov, Beriev, Boeing, Convair, de Havilland, Douglas, Embraer, Iljusjin, Tupolev och Jakovlev är kända exempel på jetflygplanstillverkare.

Ett exempel på flygplan som inte kallas jetplan, trots att det har en jetmotor, är Fairchild C-119 Flying Boxcar. Detta plan var också försett med propellermotorer.

Åttamotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

Ett exempel på jetplan med åtta motorer är Boeing B-52 Stratofortress där motorerna är fästa parvis i gondoler under vingarna; fyra motorer på varje vinge.

Sexmotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

Jetplan med sex motorer är mycket ovanliga. Bland andra Antonov AN-225 har denna konstruktion. Samtliga motorer är fästa på vingarna, tre på var sida.

Fyrmotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

En Airbus A340-600, ett fyrmotorigt passagerarflygplan

Exempel på jetplan med fyra motorer: Airbus A340, Airbus A380, Antonov AN-124, Boeing 707, Boeing 747, Convair 990, Douglas DC-8 och Iljusjin Il-62. När Airbus A380 togs i trafik blev detta det största passagerarflygplanet, både till storlek (bortsett längden där A340-660 är längre) och i antal sittplatser, över 800 passagerare ryms. På vissa rutter där det är långt emellan flygplatser måste antingen fyr- eller tremotoriga plan användas, engelska förkortningen är ETOPS för dessa regler.

Det finns två olika varianter på placering av motorerna, den vanliga är två motorer på varje vinge, den ovanligare är två motorer på var sida i bakpartiet som Iljusjin Il-62.

Tremotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

Exempel på jetplan med tre motorer: Boeing 727, Lockheed Tristar, McDonnell-Douglas DC-10 och Tupolev Tu-154, idag tillverkas det inga stora tremotoriga jetplan längre då konstruktionen inte är tillräckligt konkurrenskraftig.

Det finns två olika varianter på placering av motorerna, antingen två motorer fästa under vingarna och den tredje i aktern som Lockheed Tristar eller samtliga i aktern som Boeing 727.

Tvåmotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

Exempel på jetplan med två motorer: Airbus A300, Antonov AN-74, Antonov AN-148, Boeing 737 (världens mest sålda jetdrivna trafikflygplan), Boeing 777, Embraer 170 och Tupolev Tu-134, störst är Boeing 777 som är utrustad med världens största jetmotorer GE-90.

Tvåmotoriga plan är mycket vanliga idag då de tremotoriga planen blivit omoderna. Vissa begränsningar finns i vilka rutter man får flyga, exempelvis får inte Perth-Johannesburg flygas utan omväg under ETOPS-reglerna.

Det finns två olika varianter på placering av motorerna. Antingen fästa på vingarna som Airbus A300 eller i aktern som Tupolev Tu-134. En ovanlig variant är att låta jetstrålen gå över vingen som Antonov AN-74 då det förbättrar STOL-effekten.

Enmotoriga jetplan[redigera | redigera wikitext]

Jetplan med en motor är inte vanligt förekommande bland större flygplan, däremot är det mycket vanligt förekommande i militära flygplan av jakt-, attack- och spaningsmodeller.