Tupolev

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tupolev är en konstruktionsbyrå för främst flygplan.

Tupolev grundades 1922 av Andrej Tupolev. De är kända för att ha utformat många banbrytande flygplan för både civilt och militärt bruk. Man byggde även ett sjöflygplan på 1930-talet, senare blev det dock Beriev som fick bygga dessa.

Några kända flygplan är Tupolev Tu-154 som är ett av världens vanligaste medeldistansplan och Tupolev Tu-144, ett passagerarplan som kan gå i överljudshastighet, Tupolev Tu-95, som är världens snabbaste turboprop. Tu-144 utvecklades samtida med Concorde och de båda flygplanen liknar varandra och ett visst samarbete förekom under 1970-talet. Tuppolev byggde även modeller som tu-22 m3 Och tu-160 bombplan som är jetdrivna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tupolev ANT-20 var det största flygplanet under 1930-talet. Det flögs som propangda ofta över Moskva.
Tu-144 supersonic airliner.

Andrej Tupolev grundade Tupolev 1922 och företaget är en konstrukationsbyrå utan egen tillverkning. Tillverkningen handhas av andra företag. Under 1920- och 1930-talen uppmärksammades man mest för sina tunga bombplan där Tupolevs konstruktioner blev normgivande för militärt och civilt flyg. Under andra världskriget var Tupolevs Tu-2 en av Sovjetunionens främsta frontlinjebombare. Från 1942 tillverkades planet i flera olika versioner.

Efter kriget skapades Sovjetunionens första interkontinentala bombplan, Tu-4 eller "Bull" som det kallades av Nato. Detta skedde efter att ett amerikanskt bombplan från Boeing landat i Sovjetunionen 1945. Det flög första gången 1947. Planet kom att få stor betydelse för Tupolevs utveckling under efterkrigstiden.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]