Tupolev

Från Wikipedia
Tupolev
Туполев
Tupolevs logotyp.
Tupolev ANT-20 var det största flygplanet under 1930-talet.
Region och utbredningRyssland Ryssland
Grundad1922
GrundareAndrej Tupolev
TypFlygplanstillverkare
Officiella språkRyska

Tupolev (ryska: Туполев) är ett ryskt konstruktionsföretag för främst flygplan.

Några kända flygplan är Tupolev Tu-154 som är ett av världens vanligaste medeldistansplan och Tupolev Tu-144, ett passagerarplan som kan gå i överljudshastighet, Tupolev Tu-95, som är världens snabbaste turboprop. Tu-144 utvecklades samtida med Concorde och de båda flygplanen liknar varandra och ett visst samarbete förekom under 1970-talet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tupolev grundades 1922 av Andrej Tupolev och är känt för utformning av många banbrytande flygplan för både civilt och militärt bruk. Det byggde också ett sjöflygplan på 1930-talet, men senare övertogs tillverkningen av Beriev.

Tillverkningen handhas av andra företag. Under 1920- och 1930-talen uppmärksammades man mest för tunga bombflygplan. Under andra världskriget var Tupolev Tu-2 en av Sovjetunionens främsta frontlinjebombare. Från 1942 tillverkades planet i flera olika versioner.

Efter kriget skapades Sovjetunionens första interkontinentala bombplan, Tu-4. Detta skedde efter att ett amerikanskt bombplan från Boeing av typen B-29 landat i Sovjetunionen 1945. På Stalins uppdrag fick Tupolev i uppgift att kopiera B-29 och leverera 20 stycken testflygplan för utvärdering inom två år. Det resulterande planet Tu-4 flög första gången 1947. Planet kom att få stor betydelse för Tupolevs utveckling under efterkrigstiden.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]