Jordärtskocka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jordärtskocka
Sunroot top.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Asterordningen
Asterales
Familj Korgblommiga växter
Asteraceae
Släkte Solrossläktet
Helianthus
Art Jordärtskocka
H. tuberosus
Vetenskapligt namn
§ Helianthus tuberosus
Auktor Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Jordärtskockan (Helianthus tuberosus), är en art i familjen korgblommiga växter. Den är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika. Den odlas i tempererade trakter för sina knölars (jordstammars; rhizomers) skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros, ur samma släkte som vanlig solros (Helianthus annuus).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Jordärtskockan odlades av ursprungsbefolkningen i nordöstra Nordamerika, som kallade dem solrötter, långt innan européernas ankomst.[1][2][3] Den franske upptäckaren Samuel de Champlain hittade 1605 odlad jordärtskocka vid Cape Cod. Till Sverige kom jordärtskockan år 1640.[4]

Odling och användning[redigera | redigera wikitext]

Jordärtskockans knölar

Jordärtskockan är lättodlad. Faktum är att problemet för många människor är att sluta odla dem, när de väl har planterats. Av denna anledning är det frestande att bara lämna kvar dem, år efter år, och gräva upp knölarna efter behov. Kvaliteten hos knölarna minskar dock vid denna behandling; det är viktigt att hålla jorden fertil. Även en liten knöl som lämnas kvar i marken kommer att börja växa, och de kan till slut bli ett uthålligt ogräs [källa behövs]. En god skörd anses ligga vid 15-25 ton/ha.

Knölarna är knotiga, ojämna och vagt lika ingefärsroten. Råa har de en krispig textur. Olikt de flesta knölar, men gemensamt med andra medlemmar i Asteraceae (däribland kronärtskockan), lagrar dessa kolhydraten inulin (ej att förväxla med hormonet insulin) istället för stärkelse. De är av denna anledning en viktig källa till fruktos för industrin. Det ger dem också en tendens att falla sönder och lösas upp när de kokas. Knölarna, vilka är den enda del som används, smakar som en korsning mellan rädisa och kronärtskocka.

Namn på engelska[redigera | redigera wikitext]

Dess engelska namn, Jerusalem artichoke ("Jerusalemkronärtskocka"), har ingenting alls att göra med Jerusalem, och föga med kronärtskocka. Den första delen av namnet uppkom genom en folketymologisk process. När den först upptäcktes så kallades den för Girasole, vilket är det italienska ordet för solros (det härleds till solrosens sätt att vända sig mot solen, heliotropism). Senare tyckte folk att Girasole lät som Jerusalem, så detta var vad de kallade den. På senare år har man på engelska börjat kalla den sunchoke och sunroot för att undvika förvirringen. Den andra delen av det engelska namnet kommer av dess smak.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adams, William D. (mars 1995). ”Sunroots” (på engelska). Flower & Garden Magazine. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525115051/http://findarticles.com/p/articles/mi_m1082/is_n1_v39/ai_16597185/?tag=content%3Bcol1. Läst 9 november 2009. 
  2. ^ Linda Murray Berzok (2005) (på engelska). American Indian food - Food in American history. Greenwood Publishing Group. sid. 59. ISBN 9780313329890. http://books.google.se/books?id=B_y0ekzJvwQC&pg=PA58&lpg=PA58&dq=native+americans+sunroots&source=bl&ots=e7PmodOzsH&sig=CkInznwFf_hnmaIp0uZ8L0NDCQ4&hl=sv&ei=0bv3SrywC43b-QaNptT6DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CBgQ6AEwAw#v=onepage&q=&f=false. Läst 9 november 2009 
  3. ^ ”Jerusalem Artichokes” (på engelska). Powderhorn, CO: Ronniger Potato Farm LLC. sid. 1. http://www.ronnigers.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/rpfcatalog-jart-onions.pdf. Läst 9 november 2009. 
  4. ^ ”Jordartskockan”. http://www.odla.nu/vaxtlexikon/jordartskocka. Läst 14 november 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]