Judas Taddeus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Judas Taddeus
Sankt Judas Taddeus
Apostel och Martyr
Vördas inom Romersk-katolska kyrkan
Östortodoxa kyrkan
Koptisk-ortodoxa kyrkan
Orientaliskt ortodoxa
Katolska östkyrkor
Anglikanska kyrkan
Armeniska Apostoliska Kyrkan
Helgedom Peterskyrkan; Toulouse
Helgondag 28 oktober (tillsammans med Simon)
Attribut skägg, klubba eller ibland yxa eller hillebard
Skyddshelgon för Armenien; förtvivlade situationer

Aposteln Judas Taddeus eller Judas Jakobs son, var en av Jesu tolv apostlar. Katolska kyrkan håller honom för helgon, med festdag 28 oktober och skyddshelgon för förtvivlade och förlorade fall.

Judas räknas upp som en av de tolv apostlarna i Lukasevangeliet 6:16, Johannesevangeliet 14:22 och Apostlagärningarna 1:3, och brukar hållas för densamme som den Taddeus som nämns i Matteusevangeliet 10:3 och Markusevangeliet 3:18, samt som Lebbeus i vissa handskrifter av Matteusevangeliet 10:3. Namnet på grekiska, Ioúdas Iakobou, kan betyda såväl 'Judas Jakobs son' som 'Judas Jakobs broder'. På grund av den senare tolkningen har han identifierats med författaren till Judas brev. Han har därför också identifierats med Judas, Jesu bror, en fråga som är omöjlig att fastställa.

Enligt traditionen predikade han i Syrien och Mesopotamien, och därefter tillsammans med Simon i Persien. Judas Taddeus är en av de första som spred Kristendomen till Armenien och vördas därför som beskyddande helgon i Armeniska Apostoliska Kyrkan. Både Simon Ivraren och Judas Taddeus led martyrdöden i trakterna som de verkade i. Judas Taddeus ska ha klubbats ihjäl eller halshuggits. Judas Taddeus begravdes år 66 e.Kr. i Armeniska Höglandet. Kyrkan kallas för den "Svarta Kyrkan" och är belägen i dagens nordvästra Iran.

Judas Taddeus framställs oftast med skägg. Före 1200-talet framställdes han med bok eller bokrulle i handen och därefter dessutom med påk eller klubba. I slutet av 1700-talet började bruket att åkalla Judas Taddeus i hopplösa situationer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]