Kärrsångare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kärrsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Marsh Warbler pho 0069.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljRörsångare se text
Acrocephalidae
SläkteAcrocephalus
ArtKärrsångare
A. palustris
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus palustris
AuktorBechstein, 1798
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kärrsångare (Acrocephalus palustris) är en fågel som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i familjen sångare.[2]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Acrocephalus palustris 2 (Marek Szczepanek).jpg

Kärrsångaren är ungefär 13 centimeter lång och har en vingspann på 17 till 21 centimeter. Vikten är ungefär 11 till 14 gram. Ovansidan är gråbrun och undersidan gulvit. Den har vitaktig strupe och spetsig näbb. Till utseendet är den svår att skilja från rörsångaren, men den är gråare på ryggen, pannan är mindre platt och näbben är inte lika spetsig. Könen är lika.

Sången som mest hörs från skymning till gryning är mycket högljudd och snarlik rörsångarens fast mycket snabbare och mer varierad. I ett mycket snabbt tempo visslar, knäpper och svirrar den ofta väl dold inne i vassen eller ett snår nära vatten. Den är en mycket skicklig imitatör och härmar flera olika fågelarters läten men lägger även in passager av torra drilljud "prrri-prrri" och hesa "tzääh". Eftersom den tillbringar vinterhalvåret, i Afrika, kan den även under sommartid i Sverige väva in härmningar från afrikanska fågelarter, vilket gör att vissa fågelskådare med stor kunskap om fågelsång i vissa specialfall kan utröna var i Afrika en individ övervintrat.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kärrsångaren är en flyttfågel som häckar i centrala och östra Europa till Uralbergen. Den övervintrar söder om Sahara i Afrika.

Kärrsångaren i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Arten har invandrat till Sverige under 1900-talet och är nu spridd över stora delar av södra och mellersta Sverige och längre norrut längs kusten. Från Sverige flyttar den i augusti-september och återkommer i maj-juni. Den är en av de flyttfåglar som anländer senast till Sverige.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Kärrsångaren lever i tät vass, buskar och åkrar i närheten av vattendrag. Den är en skygg fågel. Den livnär sig på insekter och deras larver, spindlar och blötdjur, samt på hösten ibland även bär.

Den blir könsmogen efter ett år och den huvudsakliga häckningstiden är maj till juli. Den bygger ett skålformat bo av gräs och vasstrån som den brukar hänga i vegetationen, ofta mellan brännässlor eller sädesstrån. Honan lägger tre till fem blåaktigt vita ägg. Äggen ruvas sedan i tolv till 14 dagar omväxlande av båda föräldrarna. Ungfåglarna blir flygga efter tio till 14 dagar.

Den högsta noterade åldern på en kärrsångare är minst nio år.[källa behövs]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med okänd utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Populationen i Europa, som motsvarar cirka 95% av dess utbredningsområde, tros bestå av mellan drygt fyra miljoner och sju och en halv miljoner par.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Texten bygger på översättningar från tyskspråkiga Wikipedias artikel Sumpfrohrsänger, läst 17 augusti 2005, och från engelskspråkiga Wikipedias artikel Marsh Warbler, läst 17 augusti 2005

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Acrocephalus palustris Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2019) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2019 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2019-08-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roland Staav och Thord Fransson (1991) Nordens fåglar, andra upplagan, Stockholm, ISBN 91-1-913142-9

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]