Acrocephalus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Acrocephalus
Acrocephalus dumetorum.jpg
Busksångare (Acrocephalus dumetorum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljRörsångare
Acrocephalidae
SläkteAcrocephalus
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus
AuktorJ. A. Naumann och J. F. Naumann, 1811
Hitta fler artiklar om fåglar med

Acrocephalus är ett medelstort släkte inom familjen rörsångare (Acrocephalidae), tidigare placerat i familjen sångare (Sylviidae), vars arter oftast återfinns i vassar i närhet av sankmark eller andra vatten och fuktiga biotoper.

Merparten av Acrocephalus-sångarna är bruna- eller beigefärgade och ofta ljusare på undersidan. Acrocephalus-sångare trivs i närhet av träsk, vassar och andra fuktiga områden. Deras sång är ofta ganska rörig och komplex, med lågmälda rabblande partier uppblandat med höga visslande toner. Sången är distinkt mellan arterna men det krävs ofta erfarenhet för att säkert artbestämma utifrån sången. Flera av arterna, som till exempel kärrsångaren, härmar andra fåglars läten.

Arterna i släktet har en vid utbredning i Europa, Afrika, Asien och Australien. De har dessutom haft en förmåga att kolonisera avlägsna öar i Indiska oceanen och Stilla havet, ända bort till Hawaiiöarna. På de isolerade öarna har nya endemiska arter bildats. När människan har koloniserat dessa öar och medfört främmande djurarter har det påverkat den ursprungliga faunan kraftigt. Många arter på dessa öar är idag starkt hotade eller utdöda. Det har även drabbat flera av arterna i Acrocephalus, med hela fem utdöda arter och ytterligare tre akut hotade.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Listan nedan med 43 arter följer Clements et al 2016.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  2. ^ BirdLife Sverige (2019) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter