Kaja Kallas

Från Wikipedia
Kaja Kallas

Kaja Kallas september 2023.

Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
26 januari 2021
President Kersti Kaljulaid
Alar Karis
Företrädare Jüri Ratas (Centerpartiet)

Mandatperiod
2014–2019
Tid i befattningen
1 juli 2014–5 september 2018
Efterträdare Igor Gräzin

Ledamot av Riigikogu
Tid i befattningen
2011–2014
Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
2019

Partiledare för Estniska reformpartiet
Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
2018
Företrädare Hanno Pevkur

Född 18 juni 1977 (46 år)
Tallinn, Estniska SSR, Sovjetunionen
Nationalitet Estland Estland
Politiskt parti Reformpartiet
Övrig politisk
anknytning
ALDE
Alma mater Tartu universitet
Estniska handelshögskolan
Ministär Regeringen Kaja Kallas I, II, III
Make Arvo Hallik
Barn 1
Föräldrar Siim Kallas
Webbplats http://kajakallas.ee/

Kaja Kallas, född 18 juni 1977 i Tallinn i dåvarande Estniska SSR, är en estnisk politiker och jurist. Hon är sedan 26 januari 2021 Estlands premiärminister, i ledningen för en mittenregering bestående av Kallas liberala Estniska reformpartiet och koalitionspartnern Estniska centerpartiet.[1] I juni 2022 avbröt Kallas regeringssamarbetet med Centerpartiet och inledde en sondering för att leda en ny regering.

Sedan 2018 är hon partiledare för Reformpartiet som blev största parti i valet i mars 2019. Kallas är Estlands första kvinnliga premiärminister. Från Europaparlamentsvalet 2014 till 2018 var hon Europaparlamentariker för Estland, som medlem av Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Familj och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Kallas är dotter till Siim Kallas, tidigare premiärminister, vice ordförande i Europeiska kommissionen och partiledare för Estniska reformpartiet.

Utbildning och yrkeskarriär[redigera | redigera wikitext]

Hon studerade vid Tartu universitet och har en kandidatexamen i juridik. Från 1999 var hon verksam jurist och blev 2002 advokat. Hon har bland annat varit delägare i advokatfirmorna Luiga Mody Hääl Borenius och Tark & Co samt arbetat som ledarskapscoach vid Estonian Business School. 2007 påbörjade hon studier i företagsekonomi vid Estonian Business School och avlade där en Master of Business Administration-examen 2010.

Parlamentariker[redigera | redigera wikitext]

Mellan 2011 och 2014 satt Kallas i det estniska parlamentet, Riigikogu.[2] Hon valdes 2014 in i Europaparlamentet, där hon tillhörde den liberala ALDE-gruppen. Som EU-parlamentariker var hon vice ordförande i delegationen till Ukraina, ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) samt ersättare i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO).[3] Hon har arbetat aktivt med frågor som rör en digital inre marknad och små och medelstora företag (SMF). Kallas gav 2018 ut en självbiografisk bok om sin tid som Europaparlamentariker, MEP. 4 aastat Euroopa Parlamendis.

Partiledare[redigera | redigera wikitext]

Reformpartiets partiledare Hanno Pevkur meddelade 13 december 2017 att han inte skulle ställa upp för omval i januari 2018 och lanserade istället Kallas som kandidat. Hon meddelade sin kandidatur den 15 december och valdes till partiledare.

Reformpartiet blev under Kallas ledning största parti efter valet till Riigikogu i mars 2019, med omkring 29 procent av rösterna, medan premiärminister Jüri Ratas parti, Estniska centerpartiet, endast uppnådde 23 procent. Trots detta kunde Ratas regera vidare i en ny mitten-högerkoalition, då Kallas koalition med Socialdemokraterna under regeringsbildningen ej kunde samla en majoritet av mandaten i Riigikogu bakom sig, utan i stället inledde mandatperioden i opposition.

Premiärminister[redigera | redigera wikitext]

Jüri Ratas meddelade sin avgång i januari 2021 efter medieuppgifter om en korruptionsskandal inom Centerpartiet. Den 24 januari 2021 nominerades Kallas till befattningen som Estlands premiärminister av Estlands president Kersti Kaljulaid för att bilda en mittenregering i koalition med Centerpartiet.[4] Kallas bekräftades därefter som premiärminister av parlamentet den 26 januari och regeringen Kallas svors in samma dag.[5]

Kallas första regering avgick 14 juli 2022, då Kallas lämnade in sin avskedsansökan till president Alar Karis. Anledningen var att regeringskoalitionen med Centerpartiet spruckit över bland annat Centerpartiets motstånd mot obligatorisk estnisk språkundervisning i förskolan, även för barn som inte har estniska som modersmål, och redan 3 juni hade Centerpartiets ministrar avskedats av Kallas. Presidenten gav Kallas på nytt uppdraget att bilda en regeringskoalition, och den 18 juli svors Kaja Kallas andra koalitionsregering in, nu bestående av Reformpartiet, liberalkonservativa Isamaa och Socialdemokraterna.

I valet i mars 2023 då Kallas för första gången var sittande premiärminister gick Reformpartiet framåt till 31,2 procent, en ökning med 2,3 procent. Kallas valde att bilda en mittenkoalitionsregering med Socialdemokraterna och det nya liberala partiet Estland 200. Kallas tredje regering tillträdde 17 april 2023.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Hon var tidigare gift med Roomet Leiger och levde därefter från 2011 till 2014 i ett förhållande med den konservative politikern och tidigare finansministern Taavi Veskimägi, som hon har en son tillsammans med. 2018 gifte hon sig med Arvo Hallik, delägare i Superia Corporate Finance.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Kaja Kallas, 4 mars 2019.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Politiska uppdrag
Företräddes av
Jüri Ratas
 Estlands premiärminister
2021–
Sittande