Estniska reformpartiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Estniska reformpartiet
Eesti Reformierakond
LandEstland Estland
PartiledareTaavi Rõivas
Politisk ideologiLiberalism
Klassisk liberalism
Marknadsliberalism
Politisk positionCenter-höger
Internationellt samarbetsorganLiberala internationalen
Europeiskt samarbetsorganAlliansen liberaler och demokrater för Europa
Estnisk politik
Politiska partier
Val

Estniska reformpartiet (estniska: Eesti Reformierakond) är ett marknadsliberalt politiskt parti i Estland. Reformpartiet är sedan länge Estlands största parti, och partiledaren Taavi Rõivas var 2014–2016 Estlands premiärminister. Partiet har oftast varit i regeringsställning från 1994 till 2016, med undantag för 3 år.

Partiet är fullvärdig medlem i Liberala internationalen och Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I 2007 års val till den estländska riksdagen fick partiet 27,8% av röstetalet, i valet 2011 28,6% och i valet 2015 27,7% och 30 av Riigikogus 101 mandat. Partiet har länge suttit i regeringskoalition med partiet Fäderneslandet och Res Publica men 2014 när partiledaren Andrus Ansip avgick både som partiledare och statsminister och ersattes av Taavi Rõivas bytte Reformpartiet till koalition med Socialdemokraterna. Regeringskoalitionen upplöstes i november 2016, då regeringen Rõivas förlorade en misstroendeomröstning och Reformpartiet tvingades gå i opposition.

Partiet har två av Estlands sex mandat i Europaparlamentet.

Profilfrågor[redigera | redigera wikitext]

En av partiets profilfrågor har varit att bibehålla Estlands internationellt uppmärksammade platta och likformiga skattesystem där för närvarande (2015) skattesatsen är 21%. Partiet har som uttalat mål att ytterligare sänka skatten. Inför valet 2015 har partiet som profilfråga att göra Estland till ett "nytt nordiskt land" med moderna välfärdssystem, tydligt fastställd yttrandefrihet och en "ökande befolkning", vilket är en hänvisning till Estlands tidvis något oharmoniska nationalitetsfrågor.