Hoppa till innehållet

Estniska reformpartiet

Från Wikipedia
Estniska reformpartiet
Eesti Reformierakond
Estnische Reformpartei Logo.svg
LandEstland Estland
PartiledareKaja Kallas
Politisk ideologiLiberalism
Klassisk liberalism
Marknadsliberalism
Politisk positionCenter-höger
Internationellt samarbetsorganLiberala internationalen
Europeiskt samarbetsorganAlliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE)
Politisk grupp i EuropaparlamentetRE-gruppen
Färg(er)Gul, blå
Riigikogu (valet 2023)
Röstandel
31,2 %
Mandat
37 / 101
Europaparlamentet (valet 2019)
Röstandel
26,2 %
Mandat
2 / 7
Estnisk politik
Politiska partier
Val

Estniska reformpartiet estniska: Eesti Reformierakond (ER) är ett marknadsliberalt politiskt parti i Estland. Partiets första ordförande var Siim Kallas, sedermera premiärminister och därefter vice ordförande för Europeiska kommissionen, och sedan 2018 är hans dotter Kaja Kallas partiledare. Reformpartiet är sedan länge Estlands största parti, och tidigare partiledaren Taavi Rõivas var 2014–2016 Estlands premiärminister. Partiet har ofta varit i regeringsställning och sedan januari 2021 är Reformpartiet åter regeringsparti och största parti i Kaja Kallas regering.

Partiet är fullvärdig medlem i Liberala internationalen och Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I 2007 års val till den estländska riksdagen fick partiet 27,8 % av röstetalet, i valet 2011 28,6 % och i valet 2015 27,7 % och 30 av Riigikogus 101 mandat. Partiet har länge suttit i regeringskoalition med partiet Fäderneslandet och Res Publica, men 2014 när partiledaren Andrus Ansip avgick både som partiledare och statsminister och ersattes av Taavi Rõivas bytte Reformpartiet till koalition med Socialdemokraterna. Regeringskoalitionen upplöstes i november 2016, då regeringen Rõivas förlorade en misstroendeomröstning och Reformpartiet tvingades gå i opposition. Under Kaja Kallas ledning uppnådde partiet 28,8 procent eller 34 mandat i valet 2019 och blev därmed största parti.

Partiet har två av Estlands sex mandat i Europaparlamentet.

Profilfrågor[redigera | redigera wikitext]

En av partiets profilfrågor har varit att bibehålla Estlands internationellt uppmärksammade platta och likformiga skattesystem där för närvarande (2015) skattesatsen är 21 %. Partiet har som uttalat mål att ytterligare sänka skatten. Inför valet 2015 har partiet som profilfråga att göra Estland till ett "nytt nordiskt land" med moderna välfärdssystem, tydligt fastställd yttrandefrihet och en "ökande befolkning", vilket är en hänvisning till Estlands tidvis något oharmoniska nationalitetsfrågor.[förtydliga]

Partiledare[redigera | redigera wikitext]