Kaknäs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kaknäs
Gravfält
Kaknäs järnåldersgravfält
Kaknäs järnåldersgravfält


Land Sverige
Landskap Uppland
Län Stockholm
Kommun Stockholm
Socken Stockholm
Koordinater 59°20′05″N 18°08′00″E / 59.33463°N 18.13326°Ö / 59.33463; 18.13326
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Stockholm 7:1
Information från FMIS.

Kaknäs var en forntida by som låg i den nuvarande stadsdelen Ladugårdsgärdet i Stockholm. Byn omfattade den sydöstra delen av Ladugårdsgärdet.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kaknäs hör till de äldsta namnen på Djurgården. På 1430-talet omtalas det som Kakunæs och 1733 finns Kaknäs med i en förteckning över krogar (se Villa Kaknäs).

På Kaknäsområdet finns Djurgårdens största gravfält, med trettio synliga gravar från yngre järnåldern (375–1050 e.Kr.). Gravarna utgörs av elva gravhögar och 19, mestadels runda, stensättningar. En av gravarna vid Kaknäs har blivit undersökt, den daterades till vikingatiden och innehöll brända ben, rester av ett lerkärl och järnnitar. På forntiden var området en ö, helt omfluten av vatten.

Gravfälten placerades ofta i anslutning till gårdar och byar. Man levde och dog på samma ställe. Troligen hette gården Kaknäs. Kaknäs gård är känd sedan 1435. Först vid slutet av 1000-talet, i samband med införandet av kristendomen i Sverige, infördes gemensamma kyrkogårdar vid kyrkor och de gamla gårdsgravfälten övergavs. Den gängse förklaringen till namnet "Kaknäs" är en kombination av "kaka", god skörd, och "näs", smal landtunga över ett sund.

Platsen har i modern tid gett namn åt Kaknästornet, knutpunkten för marksänd radio och TV i Sverige, och åt Kaknäs IP. På området låg också Kaknäs skjutbanor som avvecklades 1998 och som användes vid Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm. Därefter nyttjades anläggningen främst av militären i Stockholmsområdet (exempelvis K 1) och av privata skytteklubbar. Numera är alla delar av området (skjutvall, sandväggar och liknande) borttagna och inget påminner om skjutbanan. De byggnader (före detta Fanjunkarbostället) som fanns på området har renoverats och används idag av en förskola och en hundklubb. Området kallas nu Kaknäs ängar och är avsett för natur- och friluftsliv.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]