Lilla Värtan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lilla Värtan
Lilla Värtan från Hundudden. Till höger i bild syns höghusen vid Fregattvägen och Larsberg på Lidingö och till vänster Loudden vid Kaknäs.
Lilla Värtan från Hundudden. Till höger i bild syns höghusen vid Fregattvägen och Larsberg på Lidingö och till vänster Loudden vid Kaknäs.
LägeStockholms skärgård
Yta6 km² [1]
Medeldjup19 meter
Maxdjup42 meter
Volym110 miljoner m³ [1]
SjöID592000-181015

Lilla Värtan är en fjärd i Stockholms inre skärgård i Stockholms län, södra Uppland.

Läge[redigera | redigera wikitext]

Lilla Värtan begränsas i nordväst av Stocksund och Djursholm, i söder av Norra Djurgården med Värtahamnen Södra Djurgården och Nacka, och i norr av Lidingö. I norr ansluter fjärden även till Stora Värtan, i nordväst till Edsviken genom Stocksundet, och i ost till Saltsjön genom Halvkakssundet.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Tidigare namn för denna fjärd var Långfjärden eller Långsundet. Senare fick den nuvarande namn till motsats mot Stora Värtan, som är fjärdens fortsättning norr om Lidingö.[2]

Verksamheter och byggnader[redigera | redigera wikitext]

Mot Stockholmssidan domineras Lilla Värtan av Louddens oljedepå, Stockholms frihamn, Värtahamnen och Ropstens trafikplats där de båda Lidingöbroarna har sina brofästen i Stockholm. År 1921–1952 fanns Lindarängens flyghamn i en numera igenfylld vik vid Lilla Värtans södra strand.

Historik[redigera | redigera wikitext]

På 1600-talet hade Lilla Värtan en lång, förgrenad vik in i Norra Djurgården. Den började med Husarviken och fortsatte in i Laduviken, Lillsjön och Uggleviken. På grund av landhöjningen finns idag bara direktkontakt med Husarviken.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tabell över havsområden SMHI
  2. ^ Björn Hasselblad; Monica Eriksson (1982). Djurgårdsvandringar: villor och andra sevärdheter på Södra och Norra Djurgården : en introduktion till Kungl. Djurgården. Stockholm: Kungliga Djurgårdens förvaltning. sid. 123. Libris 7791397. ISBN 91-970418-0-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]