Kaliforniatumlare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kaliforniatumlare
Status i världen: Akut hotad[1]
Vaquita size.svg
Storleksjämförelse mellan kaliforniatumlare och människa
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Valar
Cetacea
Underordning Tandvalar
Odontoceti
Familj Tumlare
Phocoenidae
Släkte Phocoena
Art Kaliforniatumlare
P. sinus
Vetenskapligt namn
§ Phocoena sinus
Auktor Norris & McFarland, 1958
Utbredning
Kaliforniatumlarens utbredningsområde.
Kaliforniatumlarens utbredningsområde.
Hitta fler artiklar om djur med

Kaliforniatumlare (Phocoena sinus) är en ovanlig art av tumlare som är endemisk i norra delen av Californiaviken. Forskare uppskattar att det i juni 2017 bara finns 30 kaliforniatumlare kvar. Den riskerar att vara utrotad nästa år, 2018, enligt Världsnaturfonden, WWF, vilket gör Kaliforniatumlaren till den mest hotade arten av marina däggdjur.

Den är också den minsta valen med en längd upp till 1,50 meter och vikt runt 50 kilogram. Den har stora svarta ögonringar och läppar. Dess kropp är grå till mörkgrå med ljus mage. Ryggfenan sitter mitt på ryggen och är större än hos andra tumlare.

Kaliforniatumlaren tycker om grunda vatten och man ser den mycket sällan på vatten som är djupare än 30 meter. Den kan överleva på så grunda vatten att ryggen är ovanför vattenytan. Det finns mycket få observationer av tumlaren i vilt tillstånd men den verkar framleva sin existens i maklig takt. Den tycker inte om båtar och undviker dem så mycket de kan. Tumlaren livnär sig huvudsakligen på fisk men fångar också bläckfisk.

Trots att Kaliforniatumlaren aldrig har blivit aktivt jagad minskar dess antal. Detta beror främst på att den fastnar i fiskenät men också på inavel och minskat färskvattenflöde från Coloradofloden.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Phocoena sinusIUCN:s rödlista, auktor: Rojas-Bracho, L. et. al. (2008), besökt 13 januari 2009.