Karolinasumphöna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karolinasumphöna
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sora (Porzana carolina).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljRallar
Rallidae
SläktePorzana
ArtKarolinasumphöna
P. carolina
Vetenskapligt namn
§ Porzana carolina
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Karolinasumphöna (Porzana carolina) är en liten fågel inom familjen rallar (Rallidae).

Utseende, läte och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

En adult karolinasumphöna är 18-21 cm lång.[2] Likt de andra rallarna har den en kort trekantsformad stjärt som den ofta bär uppåt. Undersidan av stjärten är ofta ganska tydligt tvåfärgad med en varmbeige centralt parti och vita yttre kanter. Den adulta fågeln har en mörkbrun ovansida med svarta fläckar och fina vita streck på ryggen. Ansiktet och undersidan är blågrått och den är vattrad i svartvitt på kroppssidorna. Den har en kort, kraftig och gul näbb, och svart teckning mellan ögat och näbbroten, och ner på strupen. Könen är lika medan juvenila individer saknar de svarta markeringarna i ansiktet som är vitaktigt och de har ett rödbrunt bröst.

Porzana carolina.jpg

Framförallt observeras den på grund av sina läten. Sången är en låg, ganska långsam vissling som stiger på slutet, "ku-vy". Denna vissling upprepas och kan höras lång. Ett annat läte är en drill som påminner om smådoppingens läte.[2]

Den skiljer sig morfologiskt från sin europeiska släkting, småfläckig sumphöna (Porzana porzana), då den senare alltid har ljusa fläckar på bröstet, en streckad hjässa, istället för det mörka centrala hjässband som karolinasumphönan har, och de har olika vingteckning. Småfläckig sumphöna har fina vita tvärband på tertialerna medan karolinasumphöna har mörka tertialer med ljusa kanter. Deras läten skiljer sig också åt.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Karolinasumphöna är en flyttfågel som häckar i lämpliga biotoper över merparten av Nordamerika från södra Alaska till södra USA.[3] Den övervintrar från södra USA till norra Sydamerika.[3] Den är en ovanlig gäst i Västeuropa. I Sverige har karolinasumphöna påträffats endast tre gånger, senast i Kråkberg utanför Mora i Dalarna i juli 1987.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Karolinasumphönans häckningsbiotop utgörs av våtmarker[4] där de bygger sina bon väl dolt i den täta undre vegetationen. Honan lägger vanligtvis 10- 12 ägg, ibland så många som 18, i det skålformade boet byggt av växtdelar. Båda föräldrarna ruvar äggen och matar ungarna. Äggen kläcks inte samtidigt och ungarna lämnar snabbt boet. De kan flyga inom en månad efter kläckningen.

Karolinasumphönan födosöker både på land och i vattnet och den är en allätare som främst lever av frön, insekter och sniglar.

Hot och status[redigera | redigera wikitext]

De är ganska vanliga och anses inte hotade trots en minskning av lämpliga häckningsbiotoper. Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar populationen som livskraftig (LC).[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Porzana carolina Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999). Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. (första upplagan). Stockholm: Albert Bonniers förlag. sid. 114-115. ISBN 91-34-51038-9 
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  4. ^ Field Guide to the Birds of North America. Washington D.C.: National Geographic. Fourth Edition - 2002 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]