Katedralen i Canterbury

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katedralen i Canterbury
Kyrka
Katedralen sedd från sydväst en septemberdag 2005
Katedralen sedd från sydväst en septemberdag 2005
Land Storbritannien Storbritannien
Ort Canterbury
Trossamfund Engelska kyrkan
Stift Canterbury
Församling Canterbury
GeoNames 6619924

Katedralen i Canterbury, (engelska: Canterbury Cathedral), är en av de äldsta och mest välkända kristna byggnaderna i England. Det är Canterburys ärkebiskops, det vill säga Engelska kyrkans religiösa ledares, katedral. Det är också Canterbury församlings församlingskyrka.

På grund av Canterburys växande betydelse beordrade den förste normandiske biskopen Lafranc att en katedral skulle byggas i Canterbury i ruinerna av den gamla anglosaxiska katedralens ruiner och byggdes om många gånger efteråt.

År 1170 mördades ärkebiskopen Thomas Becket i katedralen under pågående vesper, vilket ledde till att den snabbt blev ett viktigt vallfärdsmål för pilgrimer som förevigades genom Geoffrey Chaucers Canterbury Tales.

Delar av katedralen förstördes i en brand 1174. Branden och återuppbyggnaden är beskriven av munken Gevase som bevittnade händelserna. Han berättar bland annat om den franske murmästaren Vilhelm av Sens som kom till Canterbury och ledde byggnationen av ett nytt kor. Vilhelm av Sens lät uppföra ett kor i den nya gotiska stilen och han kom att bli inspirationen för den efterföljande så kallade engelska gotiken.

Kung Henrik IV och Den svarte prinsen ligger begravda i katedralen.

Galleri[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]