Spegeln sprack från kant till kant (film)

Från Wikipedia
Spegeln sprack från kant till kant
(The Mirror Crack'd)
GenreMysterie, deckare
RegissörGuy Hamilton
ProducentJohn Brabourne
Richard Goodwin
ManusJonathan Hales
Barry Sandler
Baserad påSpegeln sprack från kant till kant av Agatha Christie
SkådespelareAngela Lansbury
Elizabeth Taylor
Kim Novak
Rock Hudson
Edward Fox
Geraldine Chaplin
Tony Curtis
OriginalmusikJohn Cameron
Premiär1980
Speltid105 minuter
LandStorbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Spegeln sprack från kant till kant (engelska: The Mirror Crack'd[1]) är en brittisk mysteriefilm från 1980 i regi av Guy Hamilton. Filmen är baserad på Agatha Christies roman med samma namn från 1962. I huvudrollerna ses Angela Lansbury, Kim Novak, Elizabeth Taylor, Geraldine Chaplin, Tony Curtis, Edward Fox, Rock Hudson och Pierce Brosnan i sin filmdebut.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett stort Hollywood-produktionsbolag anländer till den fiktiva lilla engelska byn St. Mary Mead, där miss Jane Marple bor. De ska spela in en kostymfilm om Maria Stuart och Elisabet I, med filmstjärnorna Marina Rudd och Lola Brewster. De två skådespelarna är gamla rivaler som föraktar varandra. Marina gör med filmen en hyllad comeback efter långvarig "sjukdom" (på grund av ett nervöst sammanbrott efter att hennes son föddes med en svår hjärnskada). Hon och hennes make, Jason Rudd, som ska regissera filmen, anländer med hela sitt följe.

När Marina får reda på att Lola kommer att vara i filmen, blir hon rasande. Lola och hennes make, Marty Fenn, som producerar filmen, anländer och spänningen stiger både i filmensemblen och i byn. Lokalbefolkningen har nämligen blivit inbjuden till en mottagning arrangerad av filmbolaget på herrgården Gossington Hall. Lola och Marina möts nu ansikte mot ansikte och sammandrabbar genast, samtidigt som de poserar för kamerorna.

Efter mötet med Lola, fastnar Marina med en hängiven beundrare, Heather Babcock, som uttråkar henne med en lång och detaljerad berättelse om att hon har träffat stjärnan under andra världskriget. Sin redogörelse sköljer Heather ner med en cocktail som egentligen var avsedd för Marina, och inom kort faller Heather ihop och dör av förgiftning.

Alla är säkra på att Marina var det avsedda mordoffret. Hon har nyligen mottagit anonyma dödshot och under filminspelningen finner man att en kopp kaffe hon ska till att dricka har spetsats med gift. Hennes ansträngda nerver börjar återigen ta ut sin rätt.

Dermot Craddock på Scotland Yard utreder fallet. Han är förbryllad, då han undrar vem som kan vilja mörda filmstjärnan och har därmed mördat en oskyldig kvinna. Han tar hjälp av sin faster, Jane Marple, som nyligen skadat foten och därför begränsas till vistelse i sitt hem.

De misstänkta är Ella Zielinsky, Jasons produktionsassistent som i hemlighet har en affär med honom och vill få Marina ur vägen, och den hetlevrade skådespelaren Lola Brewster.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Spegeln sprack från kant till kant hade svensk premiär den 11 april 1981. Filmen har visats i svensk television, bland annat i Sjuan den 6 augusti 2018.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]