Sofia Coppola

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sofia Coppola
Sofia Coppola vid Filmfestivalen i Cannes 2013.
Sofia Coppola vid Filmfestivalen i Cannes 2013.
Född Sofia Carmina Coppola
14 maj 1971 (45 år)
New York, New York, USA
År som aktiv 1972–
Make Spike Jonze (1999–2003)
Thomas Mars (2011– 2 barn)
Betydande verk Lost in Translation (2003)
IMDb SFDb

Sofia Carmina Coppola, född 14 maj 1971 i New York i New York, är en amerikansk regissör, manusförfattare och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sofia Coppola debuterade som regissör med kortfilmen Lick the Star 1998, året efter långfilmsdebutade hon med The Virgin Suicides. Hon belönades med en Oscar för bästa originalmanus för sin andra långfilm Lost in Translation (2003). 2006 kom hennes tredje film Marie Antoinette. Huvudrollen som Marie Antoinette spelas av Kirsten Dunst som även spelade huvudrollen i Virgin Suicides.

Sofia Coppola är dotter till Francis Ford Coppola och Eleanor Coppola, och syster till Roman och Gian-Carlo Coppola. Hon är kusin till skådespelarna Nicolas Cage och Jason Schwartzman. Hon var tidigare gift med regissören Spike Jonze (1999-2003). Hon har två döttrar, Romy (född 2006) och Cosima (född 2010), tillsammans med sin nuvarande make Thomas Mars, sångare i popbandet Phoenix.

Hon har genom sin far funnits med i den amerikanska filmindustrin sedan barndomen, och förekommer som barnskådespelare i Gudfadern, som hennes far regisserade, där hon utan att nämnas i eftertexterna var det spädbarn (Michael Francis Rizzi) som skulle döpas i en scen. I Gudfadern del III har hon en betydligt mer framträdande roll som Don Michael Corleones dotter Mary.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Sofia Coppola belönades med en Oscar för bästa originalmanus för sin andra långfilm Lost in Translation (2003). Hon var nominerad i ytterligare två kategorier de var bästa film och bästa regissör. I de här kategorierna vann istället Peter Jackson med Sagan om konungens återkomst.

Coppola är den första amerikanska kvinnan som blivit nominerad till bästa regissör men totalt den tredje efter italienskan Lina Wertmuller och nyzeeländska Jane Campion.

2010 nominerades en fjärde kvinna till bästa regissör Kathryn Bigelow, hon var den första kvinnan i historien som vann. Coppola är dock fortfarande den yngsta kvinnan som blivit nominerad.

Att hon vann en Oscar betydde att hennes familj vunnit tre generationer i rad. Hennes farfar Carmine Coppola och hennes far Francis Ford Coppola har också vunnit Oscars. Det har tidigare än Coppola funnits en familj som vunnit i tre generationer, familjen Huston: Walter, John och Anjelica.

För hennes arbete med Lost in Translation vann hon även en Golden Globe för bästa manus och blev nominerad till BAFTA.

11 september 2010 vann filmen Somewhere Guldlejonet, topp priset på 67:e filmfestivalen i Venedig.[1]


Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ By (11 september 2010). ”Entertainment news, film reviews, awards, film festivals, box office, entertainment industry conferences”. Variety. http://www.variety.com/index.asp?layout=venice_fest&articleid=VR1118024027&categoryid=2653&cs=1. Läst 12 september 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]